tisdag 6 juli 2010

Almedalen tisdag - Pengabränder, fair-play-avtal, alliansgräl och rödgröna initiativ

Almedalsveckan började spinna på ordentligt under tisdagen, med alla dess ingredienser som ger signal om kraftigt förhöjd valtemperatur. Mest medialt genomslag och samtidigt mest dumdristiskt: Feministiskt initiativ och Gudrun Schymans pengabränning av 100.000 friska riksdaler. Bloggade inte utan kritik om det i morse och har efter det också hört Schyman. Slogs av hur rätt hon har i budskapet och hur fel kontrasten blir - ännu mer fel - mellan det kloka hon säger och det obegripliga hon gjorde för att locka medier.

Tisdagen bjöd på ett gräl mellan folkpartiet, "dagens parti", och allianskamraten kristdemokraterna. Allt började med att folkpartiet hade gjort en rapport om äldreomsorgen. Det skulle de inte ha gjort. Kd har nämligen tecknat in just äldrefrågor som "sina" i allianssamarbetet. Så trots att dagen är folkpartiets blir kritiken ganska skarp i medier från kd-vännerna. Vem vet om morgondagen bjuder på mer av sådant. När FP-ledaren intervjuades i TV4 pressades han av panelen om sin syn på vårdnadsbidraget som Kd vill höja till 6.000 och dessutom tvinga kommunerna att införa. Björklund svingade batongen rejält i försvar och underströk att vårdnadsbidraget verkligen inte var hans fråga.

Maud Olofsson vaknade till mediala rubriker att hon skulle avgå efter valet. Centerledaren som i början av året noterade bottennapp i opinionsmätningar, slog tillbaks. "Det är de rödgröna som sprider lögner" var budskapet. "De kör med negative campaigning". Källan var enligt Olofsson att det kommer från en debatt med Peter Eriksson. Det verkar ha varit kurs i mediehantering på Regeringskansliet. Den som minns vet att också moderatledaren hade tron att socialdemokrater ringer redaktioner och bestämmer frågor som de ska ställa. Trist att inte den där typen av trista påhopp kan hållas borta från Almedalsveckan.

eftermiddagen var det mingel med de rödgröna. Under dagen har partierna presenterat en uppgörelse om skolan. Mer resurser till skolan, fler behöriga lärare och mindre klasser samt en uppgörelse om skriftliga omdömen från ettan och betyg från sjuan är några av förslagen.

Minns
du min lansering av "Ren bloggning"? Minns du Johan Westerholms och Kent Perssons debattinlägg på Brännpunkt om en schysst och ren valrörelse? Idag har Ibrahim Baylan presenterat ett förslag om fair-play-avtal mellan partierna. Ett bra initiativ som också möts positivt av Per Schlingmann. Här har bloggosfären visat en god väg och gått före.

I morgon: Almedalen, onsdag, centerpartiet och Maud Olofsson. Om detta återkommer jag.


 Läs mer:
- Annarkia om pengabränning. 
- Krassman om skolöverenskommelsen, detsamma från Ulrika Falk, HBT-sossen, Eva-Lena Jansson, Martin Moberg, Röda Berget, Monica Green,

2 kommentarer:

Stefan sa...

Mig veterligen så är det kriminellt, att bränna pengar ge pengarna till utförsäkrade kvinnor.
Stefan

Anonym sa...

Mig veterligen så är det kriminellt att bränna pengar, Ge dom till utförsäkrade kvinnor
Stefan