måndag 26 juli 2010

Wikileaks, Afghanistan och en stjärnsmäll mot jättenDagens
världsnyhet är förstås läckan från webbsidan Wikileaks om hemliga rapporter från USA:s krig i Afganistan. "Afghan War Diary, 2004-2010" är en krigsdagbok med över 90.000 dokument direkt från krigszonerna i landet. En av de största läckorna i amerikans militärhistoria. Expressen har några punkter på det innehåll som nu lär skaka USA:
Specialstyrka jagar Talibanledare
En hemlig "svart" specialstyrka jagar Talibanledare för att "döda eller fånga" dem utan rättegång. Den USA-ledda styrkan TF 373 har mer än 2 000 namn på Talibantoppar och al-Qaida-ledare på sin dödslista.
Vid ett tillfälle, den 17 juni 2007, dödades sju afghanska barn av misstag när styrkan var på jakt efter en Talibanledare.
Hundratals civila har skjutits ihjäl

Hundratals civila har dödats i incidenter som hittills varit okända för allmänheten. Ett exempel från december 2008 visar hur en soldat från första bataljonen i 506:e infanteriregementet mejade ned passagerare i en buss som vägrade att sakta farten. Fyra människor dödades och elva skadades av hans automateld.

Skjuter raketer för enorma summor

Den USA-ledda krigföringen blir alltmer beroende av förarlösa plan, drönare, som styrs från en bas i Nevadaöknen i USA. Reaper-planen kostar mer än 100 miljoner kronor styck och avlossar Hellfire-raketer som kostar 800 000 kronor styck. Den 29 augusti 2008 sköt operatören i bunkern i Nevada en Talibankrigare på motorcykel som transporterade vapen.

Ska bli intressant att följa utvecklingen, inte minst med tanke på den uppblossande svenska debatt kring vår närvaro som var på gång redan före Wikileaks.

Avslöjandet har också en annan innebörd: I helgen skickade Emma "Opassande" en inbjudan att delta i en framtidsdiskussion om visioner kring informationspolitik. Hon har sammanfattat inkomna bidrag i ett par inlägg. Det vi ser idag är något som helt enkelt måste inrymmas när man funderar över framtiden. Hur de verktyg för ökad öppenhet som finns på nätet i längden påverkar hittills slutna organisationer. Wikileaks kommer garanterat att följas av fler, och säkert med samma höga trovärdighet som siten också får av etablerade medier som CNN. När inte ens världens mäktigaste militärmakt kan hålla hemligt kommer det att sätta press på alla delar av samhälle, förvaltning och myndighetsutövning som hittills har använt "hemlig" som standardstämpel.

Jag är jätteglad över debatten på nätet om en vision om informationspolitik. Möjligen visar dagens avslöjande att diskussionen också borde sjuda iväg in i olika maktens boningar. "Shit, hur gör vi nu? Vi kan inte längre vara hemliga".

SvD, DN, Ab, Exp, CNN, Ekot

Mer att läsa:

- Satmaran där jag hittade klippet ovan.
- Nemokrati
- Christian Engström
- Magnihasa.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Hemlige sa...

Jätten? Sverige deltar i samma Afghanistaninsats och är därmed också ansvariga för vad soldater från övriga länder gör i Afghanistan.

David sa...

Du har väl inte missat Yesmens dokumentär? Den borde vara väldigt intressant för dig som socialdemokrat.

http://vodo.net/yesmen