tisdag 6 juli 2010

Almedalen, Tisdag, Folkpartiet, Jan Björklund

Ett molntäcke har svept in över den "villaförort" till Visby där jag sitter. Det är tisdag under almedalsveckan och idag "regerar" folkpartiet. Folkpartiet? Funderar lite om just detta parti som i en av de senaste mätningarna hade börjat närma sig riksdagsspärren. Folkpartiet som av valforskare kallas "politikens Hallsberg". Ett ställe där man stannar till innan man reser vidare mellan andra partier. I det ligger något både positivt och negativt, för folkpartister ganska jobbigt. Det finns något som lockar men så svagt att andra partier med lätthet lockar väljarna vidare. Skolfrågor är en stark fråga för många väljare som stödjer Fp. Samtidigt rymmer skolområdet många brister, förträffligt beskrivna av Mats Engström. I mätningen som Synovate presenterar idag säger väljarna också att Björklund är ett hinder för att man ska lägga rösten på Fp. Det finns också en allmän känsla av att Björklunds parti saknar profil.

Folkpartiet skulle kunna vara stora i svensk politik. Deras gren, för mig bäst representerad av Birgitta Ohlsson, kombinerar värderingar som står för mänsklighet, omtanke, jämställdhet och sociala reformer, förvisso som det hette förr, "utan socialism". Och förvisso en bild från före BO:s tillträdande som statsråd. Den grenen av det svenska folkpartiet har gjort det möjligt att i många kommuner och även landsting få bredare majoriteter över blockgränsen för en politik där värden som både folkpartister och socialdemokrater kan dela om välfärdsSverige. Finns de kvar?

Den andra grenen, Björklunds, trängs nu under svampen på Stureplan med centerväljare och moderater som vet att partiet i grunden har kvar sin gamla syn på samhället. Björklunds batong svingas inte särskilt mycke av polisenheterna i Visby denna vecka, men väl av Björklund själv. "Ordning och reda"-pratet förträngde de mer mänskliga värden som folkpartister har burit på genom åren.

Min egen skarpaste invändning mot folkpartiet är den som jag ser orimliga hållning att man gärna vill "ta hand om människor" som far illa, såväl här hemma som i fattigare länder. Men när frågan gäller hur orsakerna till dessa samhällsbrister ska hanteras så stannar man. Plåster på såren snarare än att avskaffa skadekällan är folkpartiets stora brist. Det blir för mycket välgörenhet och för lite samhällsreformer som förändrar.

Björklunds tal i kväll lär tuffa på i tidigare inslagen riktning. Jag gissar att till Visby utkommenderade polisstyrkor kan ha batongerna kvar i hållaren när de också i kväll kan avnjuta denna ös härligheter. Det räcker att Björklund kommer att batongvifta ikväl

Mer att läsa:
DN, SvD,
- Martin Moberg skriver och fotar..
- Peter Högberg med kort men bra analys av Fp.
- Alliansfritt om Fp som "kärnvapenparti".
- Per Altenberg med analys ur ett Fp-perspektiv
- Ulf Bjereld om Fp, på blogg och Makthavare.se

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,