onsdag 28 juli 2010

"Det är storm, det är strid..."

Dagens opinionsmätning kommer att följas av många fler. Att allianspartierna ser ut ha gå in i valrörelsens slutskede med ett försprång är förstås mindre trevligt än tidigare. Min högst personliga gissning är att det handlar om två saker: En tidigare mobilisering av alliansväljare samtidigt som många rödgröna väljare fortfarande slumrar på soffan. Och det andra att moderaterna tidigare har haft framgångar på de andra allianspartiernas bekostnad medan (S) har släppt till till det medvindsgynnade miljöpartiet.

Kristdemokraterna ligger i dagens mätning precis på gränsen till riksdagen. Det innebär att alliansen, trots moderaternas framgångar, kommer att driva en mycket nervös valrörelse med ett hot över sig att Reinfeldt faller på kristdemokraternas uttåg ur parlamentet. Min gissning är att det inte blir så. En del av de moderatata väljarna ser säkert uppgiften som "kamrat fyra procent". Men hårresande nervöst lär det bli.

På samma nivå ligger SD där signalen förmodligen är den omvända mot KD: i stället för nedslående blir närheten till riksdagsplatsen en sporre som gissningsvis ger draghjälp när partiet ska ha ut sina valarbetare. Att SD-s valarbetare ler i varje gathörn framöver kommer inte att göra deras politik eller grundvärderingar ett uns bättre. Det är samma gamla ytterhöger som bygger politiken på misstro och främlingsfientlighet. Ett sådant parti kan Sveriges riksdag klara sig utan.

För socialdemokratins del handlar de kommande veckorna om valarbetete. Att berätta om det egna förslagen, om "möjligheternas Sverige, om det rödgröna alternativet. Men också om att fylla sin uppgift som opposition, granskare av makten. Den största frågan har Reinfeldt själv noterat: hur regeringen klarade jobben ska utvärderas och efter detta ska regeringen dömas. Socialdemokratisk intern debatt och konstruktiv kritik är alltid viktig - till och med en överlevnadsfråga. Men det måste få vara till efter valdagen, hur mycket än de politiska motståndarna kommer att försöka "spela in" såna frågor som "störningsmoment". Politisk storm och strid, som det sjungs i en gammal sång. "Det är seger för sanning och rätt". Ett väldigt viktigt mål.

Gammelmedier: DN. AB, SVD, EXP
Bloggare:
- Tokmoderaten med exempel på det jag skriver ovan om störningsfrågor. Han ser gärna att partiet  diskuterar partiledarfrågan som inte är en fråga.
- Per Ankersjö med ett saltkar att strö i något lämpligt sår, kanske?

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,