onsdag 7 juli 2010

Maud Olofsson talar för sitt politiska liv - men misslyckades totalt

Ligger på gräsmattan i Almedalen och ska lyssna på Maud Olofsson. Redan när "förtalaren", den lokala centerledaren talar, hör jag något som inte är tänk som, men som blir en direkt släng mot centerledaren för hela Sverige, Maud Olofsson. "Det måste bli enklare att starta företag", säger den lokala. Och vem kan inte hålla med? Det är Maud Olofsson som ju under fyra år har ansvarat för hur lätt eller svårt det är att starta företag. Centerledaren har tydligen inte ens lyckats göra partivännen på Gotland helt nöjd.

Maud har öppnat talet med vattnet i Östersjön. Det tar inte många minuter innan Olofsson hackar till på Mona Sahlin, noterar jag.

125.000 fler  sysselsatta, säger Maud ut i en del av det svenska landskap som har en arbetslöshet uppemot 9 procent och tidvis börjar använda begreppet "massarbetslöshet". Sen blir det en helt oplanerad men ändå replik till partivännen: "Vi har gjort det enklare att starta företag..."

Jag hör ett uselt tal. Maud Olofsson svänger upp och ner mellan små skämt, ut i världsekonomin, tillbaks till något skämt igen, berättar om sin son,   Osammanhängande, visionslöst. På en punkt blir Olofsson om inte tydlig så ändå: Lagen om anställningsskydd ska "moderniseras". "Det är bättre för ungdomar att ha en fot innanför än att stå utanför": De församlade centerpartisterna ger kvällens kraftigaste applåd. En snarlik kraftansträngning kommer senare när RUT-avdraget nämns.

Maud Olofsson säger från talarstolen om "vänsterkartellen": "Ni kommer att kasta ut ungdomar i arbetslöshet". Säger alltså statsrådet som är ansvarig för den regering som borde bära jobbmisslyckandet som ett tungt ok. Här följer också en kraftig applåd med tillagt jubel när Olofsson spinner vidare på den så kallade "ungdomsskatt" som handlar om att ta bort en illa fungerande sänkt arbetsgivareavgift som i själva verket ska ersättas av en mer målinriktad sänkning.

Delar av den församlade publiken har nu börjat samtala med varandra. Mauds röst försvinner lite i sorlet. Genom detta nås jag ändå av ett par ord om "vänsterkartellen, " något igen om RUT, och så skämtet om att "bara Cuba och Nordkorea kvar som har apoteksmonopol" och sen är på Ohly. Maud Olofsson gör sedan ett usel övergång till att välja vårdcentral, något som centerledaren pryder med den rena och skära lögnen att de rödgröna inte önskar någon valfrihet. "De tänker stänga vårdcentraler", hör jag och att Centern tänker ta ledningen i "kampen för valfriheten".

Maud Olofsson ger en politisk analys om "valfriheten" och tar exemplet med frisören som bara skulle klippa en frisör. Just här ser jag att batteriet börjar sina, publikens sorl har nått nya höjder och Mauds fullständigt usla tal, fria från visioner om Centerrörelsen och taffliga retoriska påhopp på andra gör att jag möjligen fortsätter en sammanfattning sedan. Men Med Olofssons tal idag har hon börjat avveckla inte bara sig själv utan också sitt älskade centerparti.

När Maud säger att kvinnor i ett rödgrönt samhälle inte ska få tjäna pengar, då stänger jag dator och öron. Tack för din tid, Olofsson.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med om att det vore bra om det blev enklare att starta företag. Det finns alltför många som av olika skäl inte borde vara företagare. De har en usel affärside, de har för lite startkapital, de är inte kunniga i
arbetsrätt m m.
Det krävs körkort för att köra bil
så varför inte detsamma för att starta och driva företag?

Anonym sa...

Maud Olofsson är en av den främsta
politiker som Sverige fått fram på många år.

Hennes tal ikväll var utmärkt.
Man förstår skillnaden mellan de 2 blocken.
De röda står för bidrag och alliansen står för jobb.

Vi får hoppas att vi inte får Sahlin som stadsminister i höst, för sveriges skull

P-O Moström sa...

Det är märkligt att en minister som varit ansvarig i 4 år inte tar ansvar för den misslyckade företags- och jobbpolitiken! Som inte vill se att var tredje ungdom är arbetslös och med en regering som i realiteten inte gör något åt det!

De skulle minska på utanförskap och arbetslöshet - det blev tvärtom!

Av Maud Olofssons dagar som vice statsminster återstår idag 72 dagar!