onsdag 7 juli 2010

Almedalen, Onsdag, Centerpartiet, Maud Olofsson

En svalare luft verkar ha dragit in över Visby och det är inte helt opassande också centerpartiets dag. I valet 1976 nådde centerpartiet ett valresultat där 1,3 miljoner svenskar visade sig vara centerpartister. 24,08 procent av väljarna stödde Fälldins parti och Centern var det ledande partiet i den nybildade, borgerliga fyrpartiregeringen. Den första på 44 år som ersatte långvarigt (S)-styre. 34 år senare mäter centern 3,1 procent i en mätning från Demoskop. Det är i ingången år 2010, ett valår som spås bli historiskt jämnt och hårt. 

Det är inte utan utmaning som Maud Olofsson äntrar almedalsscenen i kväll. Även om jag tror att väljarnas fingertoppskänsla kommer att ge partiet tillräckligt med röster för att klara spärren till riksdagen är det inte utan viss nyfikenhet man inväntar Olofssons tal. Kräftgången och oförmågan att vinna ett ökat stöd verkar hänga ihop med förflyttningen bort från det "folknära" och "hela Sverige ska leva"-budskapet till något som spirar fram i trakterna av Stureplan, Stockholm. Det centerparti som förvisso var "icke-socialistiskt", talade decentralisering och som ändå upplevdes stå för "de små" talar nu mest om sämre anställningstrygghet som lösning på jobbkrisen. Centern som länge tog samhällsansvar genom blocköverskridande samarbete minskade i opinionsstöd i takt med det närmare samarbetet i Reinfeldts allians.

, vilket blir kvällens centerbudskap? Ärligt talat vet jag inte om det blir så mycket annorlunda än det vanliga. Maur lär le. Möjligtvis undvika att nämna Sahlin vid namn men ändå slå härsan och tvärsan mot de rödgröna. Säkert tala både "landsbygd" och "stad". Samtidigt byter Solveig Tärnström parti och går till de rödgröna. Just där ska jag lyssna särskilt noga i kväll: Har Maud Olofsson något budskap till de väljarna som bar upp Centern till ledande borgerligt parti? Exempelvis kärnkraftsskeptikerna.

Fler som bloggar.

- Mats Engström med en snarlik analys.
- Martin Moberg med sin Center-analys
- Dick Erixon som hört Maud säga att de rödgröna smutskastar...
- Krassman om "avhoppens dag".
- Ulrika Falk om en centerrörelse i förvirrat tillstånd.

Andra:

- DN om väljarnas syn på Centern.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,