söndag 4 juli 2010

Almedalen, Söndag, Moderaterna, Reinfeldt


Bild: "Storstad".
Almedalen, söndagen den 4 april - Moderaterna - Fredrik Reinfeldt

Jag är ännu kvar hemma i Huddinge. Det är söndag och det är Reinfeldts dag i Almedalen. Ikväll ska han tala till "folket". Jag var kanske lite fräck men i veckan skrev jag några tips till honom. Statsministern! Det var med några riktade frågor som jag tror att väldigt många vill ha belysta. Jobben - hur ser han på det han kallar "synvillan", den höga ungdomsarbetslösheten? Hur ger hans och Anders Borgs politik verkligen fler jobb? Sjukvården - hur ser Reinfeldt på hälsoklyftorna? Hur ska välfärden betalas om man på alla nivåer sänker skatter? Och vad är det egentligen för samhälle som Reinfeldt strävar efter?

Fredrik Reinfeldt skriver på DN Debatt och jag gissar att det är om inte ett manus så ändå ett budskap i kvällens tal. Jag blir i så fall mycket besviken. I stället för att svara om värderingar, om jobben, om skatter contra välfärd, om ungdomsarbetslösheten eller om sjukvården så gör Reinfeldt hela framtidsbudskapet till en maktfråga. Det är moderaterna som är "allmänintresset". Samtidigt; först insinuerande och sedan mer konkret är "vänsterpartierna" ett särintresse. Så mycket mer än så säger inte moderatledaren om framtiden.

Nu stämmer ju detta varken historiskt eller idag. Jag läste i skolan att Reinfeldts eget parti bildades just av "särintressen". Det var de grupper som redan fanns på maktens positioner som bildade sitt parti för att slå vakt om de egna positionerna. Hotet man såg då var den allmänna och lika rösträtten som socialdemokrater och fackföreningsrörelse drev på för att införa i Sverige, tillsammans med liberaler. Särintress? Socialdemokratin ledde utvecklingen av Sverige som välfärdsland, nästan alltid med starkt och ständigt upprepat "Nej" från Reinfeldts parti. Det man hade som krav var...rätt.."Sänk skatten- oavsett nivå". "Allmänintresse eller särintresse"?

Det där diagrammet på bilden: det är inget hämtat från "gamla" moderater. Det är dagens. Marika på bloggen Storstad beskriver så talande om hur så få har fått de verkligt stora vinsterna i Reinfeldt skattesänkarSverige. Allmänintresset? Jag läser in i alla fall ett sakligt besked i artikeln. Reinfeldt hoppar i sak på de rödgröna för att dels vilja likställa pensionärernas skatter med löntagarnas och dels vilja satsa på välfärden. Det hotar, enligt Reinfeldt, samhällsekonomin. Det talar mycket för ett nej på de frågor som Mona Sahlin ställde i går. "Ge besked om kommunernas pengar". "Nej", ännu en gång i historien? Allmänintresse eller särintresse?

Fredrik
Reinfeldt bjöd en gång in de andra borgerliga partierna till det han då kallade Allians för Maktskifte. Ett namn som jag har sökt tidigare på nätet men det mesta av de gamla talen och materialen verkar vara bortplockade. Men att han i brevet just skrev om "maktskifte" var talande. Samma tonfall idag. Politiken saknas besked om. Det svenska folket får är ett besked att hans särintresseparti nu ska ha omformats till ett parti för alla. Det viktigaste beviset på att moderatledaren har fel finns i resultatet av den förda politiken. Den Reinfeldt som i förändringstid med de "nya moderaterna" uppmanade att se "myntets baksida" av sänkta skatter verkar ha förändrats. Den Reinfeldt som ropade ut till sin stämma: "gör inte moderaterna till skattesänkarbod" har bytt röst. Åter till det som de "gamla" moderaterna stod för. Särintresset lever sannerligen.

Mer att läsa:
- ännu en mätning om person...
- Göran Widham om att en gång har varit medlem i frihetspartiet Moderaterna...inte nu...
- S-företrädare om en ren valrörelse och stopp för smutskastningar..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Reinfeldts artikel är kanske i avsnittet om allmänintresse och särintresse lite väl tunn. Dessutom hade den vunnit på om den varit mer självkritisk. Att (M) numera upplevs av många väljare som ett fullt realistiskt alternativ i kommande riksdagsval kan man nu andra sidan inte förneka.

Löttingebloggen sa...

Tror nog Fredik R kommit på något viktigt (och känsligt för vänstern) nämligen grupp- och klassintresset kontra allmänintresset. Det förra känns lite gammaldags och allmänintresset modernare och riktigare. Alla ska med -på riktigt - inte i den socialdemokratiska bemärkelsen.

Fredrik Lidby sa...

Att betrakta det stora sjöslaget från land...innan man själv ger sig dit? Eller?

Fredrik i Sollentuna