torsdag 15 juli 2010

Inte en ny skrubb att hyra med Mats Odell och alliansen

Det händer inte särskilt ofta. Regeringens statsråd Mats Odell har under de fyra år som gått varit ytterst sparsam med utspel om bostadspolitiska frågor. Helt i linje med hans tidigare deklaration från början av mandatperioden att landet inte behöver någon bostadsminister. "Vi har ju inget departement för lastbilsfrågor" sa Odell som ett argument till bostadsministerfunktionens möjliga bortrationaliserande. Och ett mer eller mindre bevis på att Odell sedemera insåg förfallet kom i Riksdag&departement för ett år sedan. Odell sträckte ut händer och armar till oppositionen i någon form av insikt om förfallet. Jag känner inte till det närmare men tror inte att de utsträckta kroppsdelarna gav något resultat.

Men idag gör han utspel på Newsmill. Man får nog betrakta det som ett uppvaknande efter gårdagens artikel på samma ställe av Carina Moberg och Johan Löfstrand (S). I ljuset av att det råder bostadsbrist i 220 av landets kommuner borde regeringen göra mer än att lägga krut på vagt efterfrågade "ägarlägenheter" och ombildningar till bostadsrätter. Moberg/Löfstrand berättar om behovet av investeringsstöd och jag tänker direkt på Boverkets utvärdering som visade att två tredjedelar av de byggda hyresrätterna med investeringsstöd aldrig hade byggts utan detta. S-riksdagsledamöterna nämner också den sänkta fastighetsskatten och ROT-stöd som viktiga delar för att få fart på byggandet.

Odell då? "Bostadsminister"? Hans budskap är att mycket har "gjorts under tre år" i regeringskansliet och hoppas att hyressättningsregler, ombildningar och ägarlägenheter ska fixa bostadsbiffen. En del, som att jobba med byggkostnader och program för upprustningar är ju arvegods som Odell har från den förra regeringen men där de första åren har präglats av ganska många snarkningar i stället för handling.

Och här precis som i jobbpolitiken släpas argumenten om "finanskrisen" fram som främsta bov i dramat bostadshaveriet. Att stora byggare redan vid "hotet" om en tillträdande alliansregering deklarerade att man skulle lägga ner sina ambitioner om att bygga hyresrätter är en helt annan signal. De var när de bostadspolitiska ambitionerna skrotades som byggandet gick samma väg. 

Bostadsbyggandet
är ett område där ansvaret är delat. Visst avgörs mycket av de förutsättningar som staten beslutar om. Visst påverkas det av marknadsutveckling, av konjunktur och arbetslöshet. Av bostadsföretagens prioriteringar. Och mycket annat. En viktig aktör är också politiskt styrd, nämligen kommunerna. I Huddinge kommun har Odells låga ambitioner om byggandet också slagit rot. Någon förändring eller aktiv bostadspolitik kommer inte hit och inte till Rosenbad förrän väljarna har bytt ut regering och kommunledning, helst till en rödgrön variant. 

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,