fredag 9 juli 2010

Konsten att gå till val när man har all makt...

Det är högst unikt för borgerliga politiker att gå till val som makthavare. En kanske för undanskymd faktauppgift inför valdagen. Socialdemokratin har levt med det längre, ibland till en politiskt ohälsosam grad att Regeringskansliets politiska vrår har skött mycket av valkampanjerna. Eller i alla fall lagt sig i. :-) När Sveriges socialminister Hägglund i dag går ut med budskap om "VIP-kö" för de äldre ska man minnas. Kristdemokrater, Göran Hägglund, moderater och Fredrik Reinfeldt har makten i Sverige. Så också Maud Olofsson. Det är en liten not att minnas för väljarna.

De i sak goda och kloka förslag som Kd denna varma dag lägger är en upprepning av annat. Det påminnner mycket om det som fanns med i de rödgrönas sjukvårdsförslag i början av Almedalsveckan. Att göra något åt läkemedelsförbrukning, samverkan mellan vårdgrenar och att korta kötider på akuterna är sannerligen inget nytt. Däremot viktigt och i många fall något som förenar partierna. Det finns en faktor där prioriteringarna har varit annorlunda. Regeringen Reinfeldt har haft sänkta skatter i fokus. Alliansledda landsting och kommuner detsamma. Pengarna att göra det goda har varit så mycket mindre efter öppnandet av Reinfeldt skattesänkarbod.

Det där sista ger just idag så skarpa konstraster mellan hur politiker och ideologier gör val mellan vad som är viktigt och mindre viktigt. När fler rapporter kommer om störra barnfattigdom, i Sverige, blir kontrasterna mot Reinfeldt skattebod väldigt illa smakande. Undrar vad en socialminister kommer att nämna om det i kväll...

Göran Hägglund sitter med en liten extra börda i knäna: Han har under fyra långa år haft ansvaret. Varför då vakna först inför valdagen?

Mer att läsa:
- DN, AB, SvD
- Eget inlägg i morse inför Göran Hägglunds tal.

Mer bloggat:
- Alliansfritt om "utan hästen stannar Sverige" och "avskaffad dansbandsmoms"
- Martin Moberg om nervositet.
- Lena Sommestad om ökad barnfattigdom
- Marika Lindgren Åsbrink om ökad barnfattigdom på rödgrön.se
- HBT-sossen inför Hägglunds tal
- Jonas Morian på Proffstyckarna om falska "verklighetens folk"

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Fritt ur hjärtat sa...

I Västragötalandsregionen, Nu-sjukvården, har man infört "Vipkort" för äldre kända patienter, de hoppar över akuten och kommer direkt till avd för vård. Här fick det grym kritik, dels för att det ska kritiseras för det kommer från S, dles för att ordet VIP gjorde folk arga. Ska bli intressant att höra reaktionerna på KD´s förslag, plötsligt kanske det är bra.....Å har i redan börjat;-)