tisdag 13 juli 2010

Vitesdom mot Stockholms landsting signal om sjukvårdsbrister

Vid landstinget i april ställde jag en fråga om patientsäkerheten och vårdens tillgänglighet vid Karolinska Huddinge. Bakgrunden, som jag också bloggade om, var egentligen dubbelt: Dels hade sjukhuset stora problem med vården, något som riskerade patientsäkerheten. Dels hade de journalister som skulle beskriva frågan haft stora problem att få veta vem som är ansvarig. Frågan blev därmed också ett "avslöjande" av vilket ansvarigt landstingsråd som "ärendet" hade hamnat hos. Det blev inte sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Det blev inte ansvarigt råd för den egna produktionen, Maria Wallhager. Det blev faktiskt kristdemokraternas Stig Nyman.

I dag ser jag på Helene Sigfridssons blogg att dom har fallit. Det för landstinget ganska pinsamma och för patienterna mycket olyckliga är att ett av "guldkornen", kanske till och med en av "diamanterna" i svensk sjukvård har haft sådana brister i vården att landstinget har dömts i domstol. Om detta har jag flera tankar. Det första om ansvaret där det i mig skär ganska djup och vasst när politiker oavsett partifärg har makt men inte tar den och inte står för det ansvar som följer med makten. Om detta skrev jag i ett tidigare inlägg:
För utförandet är Maria Wallhager ansvarig. Hon bloggar förvisso om överbeläggningarna och att hon tar initiativ för att lösa frågan. Samtidigt är Maria Wallhager nogrann med markeringen att inte vara ansvarig för "eländet".
"Jag som ägaransvarig, eller andra politiker, detaljstyr vare sig Karolinska eller något annat sjukhus. Vi är nog alla glada för att politiker håller sig till övergripande styrning, är med och ger sjukhusen uppdrag och ställer krav men inte blandar sig i exakt hur arbetet läggs upp.
Det andra gäller förstås vägvalet. Ska vården utvecklas och förbättras måste sjukvårdens kvalitet och patientsäkerheten komma före sänkta skatter i landstinget. Kommer alliansens och moderaterna att återta de uttalanden man har gjort om att sänka skatten framöver med "tioöring för tioöring"? Vårdkvalitet avgörs definitivt inte bara av skattenivåer utan också av organisationen i vården. Men något borde göra något åt detta. Flera goda förslag om bland annat fler anställda i vården fanns i (S) budgetförslag inför 2010. Tyvärr avslogs detta av den nu vitesdrabbade landstingsAlliansen.

Läs mer:
- Vårddebatter påå ilija Batljans "Vårdforum".
- Aftonbladet om domen,
- Anförandeprotokoll från landstinget med mitt anförande.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant, men ska vi lösa problemen måste vi först medge gångna misstag. Vilket block börjar med det? Har kommenterat debatten här:

http://ligator.wordpress.com/2010/07/14/galen-debatt-om-rinkeby/