torsdag 8 juli 2010

Sahlin, publikrekord och en ny färdriktning för Sverige

"Det är gott att leva", sa den gotländske partivännen i sin hälsning. Kort därefter började Sahlin. Det finns bara en brist med talet: Även om det var väldigt många på plats, kommer allt för få att höra det. En rad valarbetare kommer förstås att göra allt för att innehållet i stora drag ska spridas till väljarna. Men ändå. Kanske en brist till och den ser jag när jag läser Henrik Brors analys. Han talar om "Mona Sahlins enda nya utspel". Talat handlade inte om "utspel". Själva kärnan rör betydligt vidare perspektiv. "Vilket Sverige vill vill ha"? Inte bara om fyrar år. Men om tio, tjugo. Att räkna "nya utspel" blir i det perspektivet ett aning surrealistiskt.

Talet hade allt. Och visst stämmer det som jag läste på Twitter. Med källa Fredrik Federley lär nyhetslegenden KG Bergström ha beskrivit talet som att Mona "smekte rörelsens alla erogena zoner." Möjligen. Men sanningen är nog mer än så. Ett "vanligt tal" ger applåder. Ett "stort tal" på en kongress ger applåder och något i magen av samhörighetskänsla och beröring. Det här var inget vanligt tal. Utöver applåder och det där i magen gav Sahlin något som gav perspektiv, hopp och framtidstro i en märklig kombination med ilska över samhällsutvecklingen och en djävlar anamma-känsla inför valrörelsens sista veckor. Det var det gemensamma förenat med "bäst för mig". Det var ansvar kombinerat med välfärdsfokus. Det var en djup ideologisk rot i talet som omsluter väldigt många svenskars värderingar. Därför tror jag att Sahlin är vinnare.

Fler som bloggar: - Annarkia om att Mona vinner i längden.
- Roger Jönsson om talet.
- Olof Olsson (mp) om ett vinnande tal..Läs mer: AB, DN, Svd, Exp
Mer att läsa: Mina tweets från talet på Twitter.Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Som dina gröna kommunkollegor skrev, så tyckte jag också att det var befriande med ett tal där det var glest med attackerna på motståndarna. Vinnartal!

Peter sa...

Nästa år är det en annan S-ledare som står i talarstolen.
Jag tror inte alls på henne som statsminister.
Och det tror jag många andra tycker på valdagen 2010.

Anonym sa...

Skönt med en politiker som inte bara snackar om hur dåliga motståndarna är eller deras politik. Detta var en politiker som inte behövde säga "jamen de då".
En politiker med egen politik, en egen agenda och inte bara någon som flyttar fokus från sin egen politik
En mogen politiker :D

Anonym sa...

För de flesta politiker så är det primära att bli omvald. Dock är det helt klart roligare med politiker som är för något än emot något.

Mvh Peter Andersson

Anonym sa...

Lotta Grönning skriver i Expressen att det krävs mer än vackra ord att fälla Reinfeld och hon har helt rätt.

Att Mona Sahlin kan läsa innantill ur ett manuskript författat av partikansliet inser de flesta att det inte duger långt for att
på något sätt förbättra uppfattningen om henne att hon är inkompetent och oduglig som partiledare.

Det krävs kunnskap, respekt och kompetens och Mona Sahlin saknar allt av detta.

Behovet att byta ut henne är stort
och det är bara svansviftarna runt henne som inte som vill inse att hon inte har en chans i kommande val då stora grupper inom partiet inte vill ha henne

Anonym sa...

Det är ju synd att hon kan hata allt genuint svenskt så mycket ena stunden men måste gå till Jimmie Åkesson sekunden efter för att fråga vad svenskt är.

• Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.
o Mona Sahlin i P1-morgon i Sveriges Radio P1 den 17 maj 2001.
• Min uppfattning är att alla som bor i Sverige är svenskar – därför att vi bor här, därför att vi andas alla samma luft, för att vi är alla del av samhället.
o Statsrådet Mona Sahlin svarar på frågan "Känner du dig svensk?" i GT den 6 juni 2001. Hämtat via Presstext.
Det finns en illusion att man kan se på någon var de kommer ifrån. Svensk eller invandrare är ointressant, vi som bor här är svenskar.
• Mona Sahlin under ett besök i Mångkulturellt centrum i invandrartäta Fittja i slutet av januari 2007. Citerat av Södertäljeposten den 21 februari 2007.
"Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker."
Mona Sahlin i ett tal inför Turkiska
ungdomsförbundets tidning Euroturk i mars 2002.


"Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet."
Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en intervju
i Göteborgs-Posten den 22 oktober 2000.


"Jag hatar allt genuint typiskt svenskt."
Källa: Expressen den 26 juli 2002.

• Det har inget med etnicitet att göra. Vem är förresten svensk och vem är invandrare?– Källa: Mona Sahlin på Aftonbladets hemsida Ungt val, 15 mars 2002.

Anonym sa...

Jag som skrev kritiken emot Mona heter Ann-Christin Olsson.

David sa...

Hon har tagit till sig om retorik-kritiken. Mycket bra.

Klantigt av tv4 att de inte fick med dövtolken på ett hörn.

Anonym sa...

I Mona Sahlins tal hörde vi henne säga “bry oss om varandra”, “visa omtanke och solidaritet”, “frihet, jämlikhet och solidaritet”, “bry oss om varandra”, “politik är på riktigt”, “av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov

Själv ställer hon sin bil på handikapplats 26 gånger på ett år (som hon bötfälls för)

Att hennes brist på omdömme räknar hon tydligen som ett handikapp men vad betyder de vackra orden i talet för henne.


SVAR, inte ett smack ,patetiskt röstfiskeDet är skillnad på ord och handling hos Socialdemokratins främsta representant.

Ett mysterium att hon inte sparkats ur partiet,