torsdag 15 juli 2010

Hägglunds nej, tack till Pride - som ett eko av det gamla

Den förre S-ledaren Persson fick helt rätt hård kritik när han tackade nej till Pride-festivalen. Idag berättar SvD om kristdemokraternas ledare Göran Hägglund som, som enda partiledare, tackar nej till den stora debatten. Alla andra kommer, även Piratpartiet och Feministiskt initiativ. Enligt Hägglunds pressekreterare beror nej-tacket på ett sommartal som dock ligger dagen efter debatten. KD-ledaren som annars är en föredömlig twittrare verkar ännu inte ha kommentaret just den här nyheten.

I sak är det rent ut sagt dåligt att Hägglund inte vill delta. "Verklighetens folk" borde förstås se det här som en viktig sak att delta i. För Kd och Hägglund betyder ett nej att man får andra skuggor in över nej-tacket än andra. Det blir inte bara en kalenderfråga.

Under
lång tid har kristdemokraterna försökt tvätta bort stämpeln som gammelmoralparti, som kristna "nördar" och som i stället för att driva viktiga sakfrågor i samhället driver bibelordspolitik. Den gamla synen på kvinnans plats vid spisen, om så är möjligt med stöd av vårdnadsbidrag, har lyft fram ett paket av värderingar som inte riktigt hör hemma i Sverige år 2010. Dit hör också partiets gamla unkna syn på sexualitet och åå familjebildningar. Ett ja till debatten hade gett Hägglund en chans att markera "modernisering" av KD:s värderingsgods. Det nej som nu lämnas ger ett eko av de gamla bibelgrundade åsikterna som inte riktigt platsar i ett parti som söker stöd för riksdagsmandat 2010.

Mer att läsa:
- Makthavare.se har nyheten
- Ekot också....
- Aftonbladet om ja i Argentina...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 kommentarer:

Hemlige sa...

Ännu mycket viktigare än att kräva att Hägglund skall delta är ju att kräva att han åtminstone skall våga stå för sitt beslut och inte som nu smita undan med en lögn om att han inte har tid. Han profilerar Kristdemokraterna som ett parti som vågar utmana politisk korrekthet, men när det kommer till kritan som kommer det ändå en lögn.

Kenneth Ohlsson sa...

Jag vet inte om HBT personer är verklighetens folk mer än nån annan än om de ens kvalar in i den gruppen eftersom definitionen tycks vara flytande.

Men jag tycker det är bra att KD inte kommer eftersom de inte delar
RFSL och HBT kollektivets grunder i alla avseenden.
Det tycker jag är att avstå från det PK.
Det kan ju inte vara så att det är ett tvång att vara där?

Emelie sa...

Det maste val anda vara frivilligt att delta i Pride-festivalen, partiledare eller ej? Jag vill dessutom minnas att han inte direkt blev bemott speciellt trevligt av publiken sist han faktiskt stallde upp. Och kan publiken inte uppfora sig med normal hyfs, varfor skulle han da bemoda sig om att vara dar bara for att arrangorerna till Pride-festivalen vill det?

Alexander sa...

Varför måste han delta i Pridefestivalen?Är man homofob om man inte hyllar den?

Anonym sa...

Av någon anledning verkar många tycka att det är homofobt av honom att inte ställa upp. Nog för att det finns folk som behandlar homosexuella illa, men det är bannemig inte ont om HBT förespråkare som inte tvekar ett ögonblick att ge sig på kristna. Både verbalt och fysiskt.

Hur som helst har jag förstående för att han inte dyker upp. Han lärde sig väl av 2006. Att han tackade nej nu är åtminstone mer respektfullt än hur han bemöttes då.

Anonym sa...

Att tvinga någon till något kan vara som ett eko från gamla kommuniststater. Försöken att tvinga in även kungahuset i hbt-hörnan är ytterligare ett bevis för denna unkna marknadsföring.
I en fungerande demokrati ryms fler åsikter.

Tejpad sa...

Det är bra att Hägglund inte faller för "grupptrycket", eller rättare sagt "lobbytrycket". Det behösvs fler politiker som står upp för sina VERKLIGA åsikter istället för att vika ner sig för lobbyisterna.

Alexander sa...

Vore intressant att höra vad muslimska organisationer säger om Pride....

Palle sa...

Sedan när blev det en plikt för politiker att ställa upp på alla lobby- respektive intressegruppers tillställningar?

Tvärtom borde fler politiker avstå från att ställa upp på den här typen av jippon! Politiker ska undvika att gå i säng med särintressen!

Alexander sa...

Peter

Hur skulle du ställa dig till en liknande parad med heterosexuella?

Anonym sa...

KOnstiga kommentarer om att homosexuella slår kristna fysiskt och att allt är kommunism m.m. Man skulle kunna tro att det är en satirblogg.

Till er som har vissa åsikter, det är faktiskt bra mycket större chans att bli slagen, utesluten och även dödad för att vara homosexuell, än det är för att vara kristen. Det är fortfarande 2-3 mord per år mot homosexuella. Och då borde givetvis inte dom gammelkonservativt galna kristna vara med på pride, det är ju några som är för hetsen mot homosexuella.

Anonym sa...

@anonym - ungefär ett hundratal människor mördas i sverige varje år, om 2-3 st av dessa är homosexuella så stämmer det ganska väl ihop med andelen homosexuella i samhället

Emelie sa...

Det maste val anda vara tillatet att sjalv valja om man vill tacka ja eller tacka nej till en inbjudan, oavsett om det ar RFSL och Pride-festivalen som kraver (!) ens narvaro. Dessutom visade sig publiken vid tidigare tillfalle vara bade intolerant och ohyfsad, och mer intresserade av att bua at Hagglund an att lyssna pa hans asikter eller argument, trots att Hagglund var en inbjuden gast. Dessutom ar RFSL och Pridefestivalens arrogans nar de kallar organisationer for homofoba nar de valjer att inte sponsra Pride ett ar, efter att ha gjort det tidigare, trots att det for manga foretag ar svara tider mycket upprorande. Jag trodde Pride stod for tolerans, men uppenbarligen menas bara tolerans for de som ingar i hbt-gruppen eller ar villiga att lyda RFSLs order. Valkommen till Pride's egen djurfarm - vissa ar mer jamlika an andra.

Mikael Valtersson sa...

Hej Peter!
Man kan ha olika åsikt om Hägglunds syn på att deltaga i partiledardebatten, men han blev i alla fall inbjuden. Jag tycker det är värre när vissa partiledare hotar att bojkotta en debatt om en annan annan partiledare bjuds in. Om alla partiledare hade samma inställning mot samtliga övriga partiledare så skulle det inte bli många debatter och demokratin skulle försvagas.
Hägglund (KD) ville inte vara med och Åkesson (SD) fick inte vara med pga bojkotthot. Personligen vet jag vad jag tycker är mest odemokratiskt. Vad tycker du?