torsdag 19 augusti 2010

Jämlikhetsanden - högerns allra stösta skräck

I somras hade jag ett par inlägg med teorier om högern och samhällsklyftor. Utgångspunkten var frågan: varför talar inte vår regering om de växande klyftor som deras politik skapar? Min slutsats var och är att det finns en ideologisk övertygelse om klyftors inneboende godhet. Skillnader i livsvillkor får enligt den teorin människor att ge det "lilla extra" och därmed höjs välfärdsnivån för alla. Därför kunde man också med gott, eget samvete försämra sjukförsäkring och a-kassa. Därför kunde man med bibehållen god nattsömn genomföra skatteförändringar där den allra rikaste tiondelen fick 60 procent av pengarna. "Ökad klyftor ger ju bara lite extra eld i baken" blev en i verklig politik omsatt tanke.

Alla dessa villfarelser (enligt mitt sätt att se det...) kunde lätt ses som sönderslagna av boken Jämlikhetsanden. Här visade sig klyftorna inte vara så lyckobringande som de egna teorierna talade om. I stället blev en del av vänsterns tunga samhällskritik något som sattes på pränt i forskningsrapporter. Jämlika samhällen påverkar hälsan positivt.

Jag riktigt känner de borgerligas rysningar av detta. Inte bara teorier om klyftornas godhet slås sönder. Samhällsmodeller som gör folk sjukare tenderar att bli illa omtyckta av människor. Självfallet måste förstås allt sådant "tjafs" om jämlikhetens positiva effekter för hela samhället slås tillbaks. Så har nu gjorts av, vad jag förstår, den engelska motsvarigheten till Timbro. Policy Exchange. Johan Folin på SvD-ledaren kommenterar den i dagens tidning. Teorierna i Jämlikhetsanden ses som en bluff och jämförelse mellan äpplen och päron.

Det finns anledning att återkomma om detta. För egen del är en "karta för samhällsförändring" att klyftorna i vårt land växer. Också hälsoklyftorna. Och i min egen del av Reinfeldts Sverige räcker det att röra sig ett par stationer på tunnelbanan eller pendeln för att hälsoklyftorna ska bli uppenbara. Inte sällan, eller väldigt ofta, samvarierar ohälsan med en låg inkomstnivå, låg utbildningsnivå, utanförskap och social "problematik". Det räcker för mig som drivkraft i politiken.

Mer att läsa:
- Eva Cooper som också har video från Timbros boklansering.
- Storstad har en rad viktiga inlägg om Jämlikhetesanden...och är "mamma" till det här inläggets rubrik
- Eget inlägg om boken Jämlikhetsanden.
- Bloggen Jämlikhetsanden skriver förstås om detta..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,