måndag 9 augusti 2010

Den som lovar måste också kunna betala kalaset

Ett par dagar till av semester på Linedancekurs, Lillsved, Värmdö och jag ser valrörelseveckan dra igår igen. Noterar ett par timmar efter ett inlägg om välfärdssatsningar ställt mot de skatter som ska betala för kalaset att det idag är KD som ger storstilade välfärdslöften. Välmotiverat. Jobb för funktionshindrade. 3 till fyra nya välfärdsmiljarder. Men ändå något att fundera över för väljarna. KD och alliansen har ägnat tre åt till att argumentera varför vi måste avstå från det som betalar välfärden. Skatter. Men nu "regnar det på".

I det val som kommer att bli ett mycket tydligt blockval måste partierna klara av en ganska knepig avvägning, som i grunden handlar om hur väljarna ska få så korrekt och omfattande underlag som möjligt för sitt val. Det är två "allianser" med tre respektive fyra olika partier som söker väljarnas stöd. Trovärdigheten måste mätas i regeringsalternativen, inte i hur långa listor av reformer och/eller skattesänkningslöften som utlovas. Där ligger, för att återkoppla till morgonen inlägg, de borgerliga efter i trovärdighet i finansiering av sina reformer. När kommer finansieringen att redovisas?

När jag lite hastigt studerar KD:s manifest känner jag att kraven måste ställas ännu mer tydligt. Partiet har förstås med sin fördubbling av vårdnadsbidraget till 6000 och tvång i alla kommuner. Samtidigt säger man sig vilja förbättra i förskolan med mindre barngrupper och önskar barnomsorgsgaranti. I vården snor man de rödgrönas "hälsocentraler" vilket är bra och man utlovar "köfri" vård. Sänkta skatter för äldre, sänkta arbetsgivaravgifter och nej tll finansiering som ex kilometerskatt. Man vill satsa på barnkultur och dansbandsskattesänkning. Smakar det så kostar det.

Mer i DN, SvD, Exp, GP

Mer om Kd:s valmanifest, HBT-sossen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,