lördag 21 augusti 2010

Vem tar det politiska ansvaret för sjukvårdskrisen?

Idag återkommer Svenska Dagbladet till krisen i sjukvården i Stockholm. Den här gången med exempel från Karolinska i Solna och bristen på vårdplatser inom bland annat onkologin. Egentligen är det häpnadsväckande att kaoset inte leder till en större debatt om vem som har det politiska ansvaret för eländet. Egentligen är det tydligt. Alliansmajoriteten i landstinget som har haft väljarnas förtroende den här mandatperioden. Men i krisartiklarna lyckas man klara sig undan att svara.

Jag debatterade krisen vid Karolinska Huddinge i landstinget i våras. Då hade medier som sökt den ansvarige politiken inte lyckats hitta någon. I fullmäktige fick jag inte debattera mot sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Någon kris på Karolinska tillhör tydligen inte hennes ansvarsområde. Inte heller produktionsutskottets ordförande Maria Wallhager, hon med sjukhusmaten, var ansvarig. I stället svarade kristdemokraten Stig Nyman på frågan utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv.

Dagens
krisartiklar bör förstås följas upp av fler som också ställer de ansvariga mot väggen. Om inte mediena lyckas få tag på rätt landstingsråd så har möjligen väljarna chansen att ge sin dom på valdagen genom att byta ledning.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,