lördag 14 augusti 2010

Ett enda långt och trist skattetal utan välfärdsbesked

Moderatledaren trasslar in sig. "Det är det här valet handlar om", avslutar han och har då hållit ett i princip renodlat skattetal. Borta är bilden som han under några dagar försökte sätta av ett nytt moderat parti med välfärdsambitioner. I det läget blir meningen "Vi höll hårt i skattepengarna", lite patetisk. Ett annat uttalande kan också jämföras med vad som faktiskt har hänt:
"Vi har sänkt skatten för vanligt folk. Sverige är på väg att bli ett skatteparadis för låginkomsttagare":
mer om diagrammet på "Storstad".
 
Reinfeldt släpade fram sitt tal från Almedalen, med den "hemliga listan" om skattehöjningar som sägs följa av en rödgrön valseger. Här stiger stämningen hos de församlade moderaterna och det låter väldigt nära ett gammalt tältmöte med Pingströrelsen. Här ljuger moderatledaren och det är helt utan någon tvekan medvetet. När han beskriver "återkomsten av fastighetsskatten" påstår han generellt att den kommer att gälla "Stockholmare" och utelämnar det som faktiskt föreslås, dvs en ökad beskattning på de dyraste villorna och totalt i reformen lägre kostnader för väldigt många. Fult.

Retoriken låter alltså som moderaterna ska sänka skatter. Samtidigt markerar han att så inte är fallet 2011. Samtidigt presenterar han "Skattepaket" som ska genomföras med sänkningar på upp till 20 miljarder. 

Det fanns inslag i talet där Reinfeldt går tillbaks till tekniken att "sno" retorik från socialdemokratin. Ibland blir det i förhållande till den politik han faktiskt har genomfört ganska rått. När Reinfeldt hyllar ett Sverige som utjämnar livschanser och säger sig ha en "ambition att nå full sysselsättning" så blir man ganska tung i hjärtat om man minns "synvilla-talet. Eller att jobben ska komma till var och en  "efter egen arbetsförmåga". Resultatet av politiken har för väldigt många blivit dramatiskt annorlunda och sämre.

Eftersom Reinfeldt nu hade totalt fokus på skatterna blev välfärden i det närmaste en parantes. Han återkom till sina resor i landet och "samtal med offentliganställda. Vårdpersonalens tal om brist på inflytande skulle mötas med "vårdval". I Reinfeldts värld finns inget om att utveckla personalens inflytande på plats i dag. Inflytande ska ske genom att personalen säger upp sig och i stället startar eget. 

Före talet skrev jag ett inlägg som handlar om Reinfeldts skattelöften jämfört med de listor på reformer som nu haglar från alliansvännerna. Det berördes inte. Strategin är möjligen att locka väljare med både och. Både ökade utgifter och samtidigt minskade intäkter. Det håller inte.

I en närmast passus nämnde Reinfeldt våldsbrotten och försöker hålla det som moderaternas kärnfråga. Att våldsbrotten ökar nämnde han inte. (via BRÅ:s statistiksökning)


Mer:
DN, DN, Henrik Brors, SvD; Göran Eriksson, AB Exp
Den numera häpnadsväckande Lena Mellin i Ab som tycker dubbelpratet från Reinfeldt är "skickligt".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,