söndag 15 augusti 2010

Reinfeldt spelade bort valsegern i sommartal?

En ny söndag och en ny mätning från SIFO. Räknar man bort 400.000 väljare som med största sannolikhet inte går och röstar så återstår 400.000 potentiella väljare att övertyga. I mätningen får den blå alliansen 48,6 mot de rödgrönas 45. (S) är Sveriges största parti och rycker framåt i storstäderna, SD kommer in i riksdagen och moderaterna tappar 2,1 procent. Det senare skulle kunna vara ett tecken på det gamla moderatdilemmat. Man har varit stark i opinionsmätningar men brukade alltid tappa när det kom till skarpt läge. Kanske främst en förklaring till att borgerliga väljare kör "räddningsaktion" för att klara (C) och (KD) kvar i riksdagen.

Utifrån
det perspektivet är Reinfeldts uppträdande i gårdagens sommartal ganska obegripligt, något som Aftonbladets ledare har fångat. I ett läge med framgångsvindar återgår Reinfeldt, om än med vissa reservationer till att göra valkampanjen till en match om sänkta skatter versus välfärdssatsningar. Det är mycket osäkert om moderaterna ens har en chans att hämta hem den segern. Redan före genomförda skattesänkningar har väljarna varit tydliga om prioriteringar av vård, skola, sjukvård osv. Nu har många kunna känna av några extra hundralappar, om man inte har Reinfeldts inkomster förstås. Då blir det mycket mer. Men att i det läget öppna skatteboden, fly bort från det vinnande konceptet "nya moderaterna" och i stället ta upp Bo Lundgrens fallna mantel är nog inte klokt.
Katrine Kielos skriver på ledarsidan:
Välfärd mot skattesänkningar, det låter bekant. Valrörelser som handlar om detta brukar högern förlora. Att alliansen vann 2006 berodde på att Reinfeldt vågade övertala sitt parti att testa en annan väg. Nu verkar framgångsreceptet vara glömt. Och Sveriges statsminister har blivit arrogant. Vi har sett det förr. Senast för fyra år sedan. Då hette han inte Reinfeldt.
Små marginaler som avgör om flyttkartongerna ska beställas för en förflyttning över Strömmen till en riksdagstillvaro i minoritet under minst fyra år. I det läget var inte skattefokuset någon säker boll att kasta upp, inte minst efter att Reinfeldt själv haft några dagar av tankar om välfärden. Moderatledaren kan med andra ord ha spelat bort valsegern i går. Det handlar inte främst om hur de övriga borgerliga ställer sig till de fortsatta skattesänkningarna i sig. Däremot strimlade Reinfeldt deras listor med reformönskemål genom gårdagens tal.

Idag talar Mona Sahlin om Möjligheternas Sverige.

Läs mer:
- Aftonbladet om SIFOn.
- Lena Mellin som gör AB till ännu ett Reinfeldt-flygblad.
- Expressen om mätningen, liksom SVD
- DN ledare om Reinfeldts sommartal.
- Lena Andersson, DN, om Reinfeldts välfärdskärna.
- Mitt i Steget om Reinfeldts språkbruk.
- Röda Berget om Mona och Bruce
- Roger Jönsson om uppsagda samhällsbärare..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,