torsdag 5 augusti 2010

Sahlins sommartal lägger grunden för (S)purten

Söndagen den 15 augusti håller Mona Sahlin sitt traditionella sommartal, den här gången i Tantolunden i Stockholm. Ett tal som inte bara kommer att vara politiskt viktigt utan också en signal till alla oss som ska slita i valrörelsen. Gissar att det blir uppmaningar om att spurta fram till valdagen. Så rätt och så riktigt.

Inför talet tänkte jag ta chansen att upprepa det några av oss Netroots-bloggare gjorde inför Almedalstalet. Att skicka lite tips och idéer om innehållet till Mona. En sak som känns särskilt  meningsfull när vi vet att Mona är intresserad av bloggares synpunkter och av arbetetet i Netroots. Jag skrev ett inlägg före Almedalstalet med några tips. Oavsett om det på något litet sätt påverkade idéströmmarna in till Mona inför talet så blev ju Sahlins tal lysande. Att en del kommer att vara upprepning är nästan självskrivet. Värderingar förändras inte från almedalsveckan till mitten av augusti. Och som det heter: "Upprepning är kunskapens moder".     

Socialdemokraternas
kampanjbas, Bosse Krogvig, säger i senaste numret av Aktuellt i politiken att "valrörelser är inga hångelpartyn". Med det menas att det inte finns ett egenvärde att vara "snälla" med argumenten mot varandra. Väljarna tjänar på tydliga alternativ. En hög ton i argumentationen (inte slask eller smuts) kan också öka intresset för valdagen och mobilisera. Det rådet tycker jag Mona ska följa i kanske en femtedel av talet. Men möjligen göra det till tradition att inte nämna Reinfeldt vid namn. Inte av oartighet, utan därför att vi lyssnare inte alltid vill tänka på moderatledaren.

Men...

Socialdemokratin är och måste vägledas av det Nils Karleby sa om SSU, ha "verklighetssynen" som utgångspunkt. Skälet är att hela politiken och därmed partiet har en innersta drivkraft och funktion att förändra samhället och lösa samhällsproblem på områden där vi gemensamt har bestämt att det är en politisk uppgift. Därför kanske idealet, att börja med det egna, faktiskt får vika den här gången. Att beskriva samhällsbrister återkopplar på viktiga områden till en politik som förs idag. 

Vilken är den stora samhällsförändringen som Reinfeldts allians nu leder in  Sverige på? Vilken är hennes analys av förändringar i maktförhållanden i samhället och av effekter av de växande klyftorna? Och om det som politiken ibland tappar: vad är förändringarna på längre sikt? Inte bara över en fyraårig mandatperiod. Hur mycket jag än pressar mig till att tänka mig ett "moderatfritt tal" så faller försöken. Ett parti som inte utgår från "idag" och siktar mot "i morgon", kommer inte att hamna rätt. Och oavsett vi gillar det eller INTE så är moderatledaren.. på något sätt i alla fall, en del av våra liv.

I det som berör våra motståndare vill jag se en retorisk avklädning av moderaternas tal om att valet står mellan "arbetslinje" och "bidragslinje". Det är, för den som tänker till, ett av de mest ovärdiga slagorden som svensk politik på högerkanten har fött fram. Var och en vet att det är absurt att någon önskar att människor går hemma sjuka eller blir arbetslösa. Det är inte det konflikten handlar om. Valet gäller vilken grad av ekonomisk trygghet den som drabbar ska ha.

Bara där, i talet om den "bidragstagande", har föraktet för svaghet gått för långt. Och det är värre än så: De arbetslösa, de sjuka och andra i "utanförskapet" kommer alltid att vara färre än oss som är "inne". De kommer aldrig att själva kunna rösta fram en förändring av samhället utan är beroende av att vi andra känner för dem och kanske till och med är beredda att genom skatter ställa upp för andra. Där går en jättelik konflikt i svensk politik.

Det egna då? Det som borde uppta mertiden? Ja, först ska man komma ihåg att det i kritiken av bristerna i samhället också finns svar på vad vi reagerar på. Men har socialdemokratin fler samhällsuppdrag förutom att "röja upp" efter Reinfeldt?

Det finns förstås en rad sakområden som är både viktiga och, som när det gäller jobben och kampen mot arbetslösheten, en förutsättning för mycket av det andra. Frågor som också ligger högt när väljarna bestämmer parti, helt enkelt däför att frågorna påverkar deras liv och vardag. Sjukvården, äldrevården, skolan, miljön, klimatet osv.

Fick jag se några rubriker i ett värderingsavsnitt så är det kanske:
- Börja där det brister som mest: Segregationen, diskrimineringen, revorna i välfärden Mål och resultat mer än verktygen
- Stäng inte dörren för den enskilde 
- Samhället ska ge stöd - inte dumpa människor
Valdebatterna handlar och kommer att handla om det rödgröna samarbetet. Trots det ska förstås inte socialdemokratins egen själ och vilja vara otydlig hos väljarna. Och visst kan mycket av våra värderingar och politik finnas tydlig i historien. Men så vinns aldrig val. Det är bara framtiden som gäller.

Fler tips till Mona Sahlin.
Martin Moberg om politiken som verktyg för att bekämpa klyftor och om möjligheternas Sverige.
- Jämlikhetsanden om begreppet social sammanhållning
- Röda berget om grundläggande värderingar och Aghanistan.
- Mitt i Steget om bl.a. internationella frågor och näringspolitik
- Annika Högberg om solidaritet i teori och praktik
- Peter Högberg om demokrati, viktiga reformer för de sämst ställa och (S) roll i världen.
- Kulturbloggen som önskar tal om kulturpolitiken, sjukförsäkringen, Sverige i världen m.m


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,