söndag 29 augusti 2010

En dubbelnaturens parti möter TV-tittande väljare


[
uppdaterad} Visst ska man vara väldigt försiktig med att sätta medicinska etiketter under politiska debatter. Men jag tror att mina läsare inser att jag, om jag betecknar folkpartiet som ett schizofrent parti, inte menar termer av psykisk sjukdom. Men låt det stå för den dubbla hållningen till samhällsförändringar. Både Jan Björklunds "batong", illustrationen för hårdare tag och den gren av partiet som jag uppskattar: Birgitta  Ohlssons mer socialliberala folkparti. Förvisso med lite av det välgörenhetstänk jag INTE gillar i politik, där man väljer bort samhällsanalysens slutsats "Förändra" för att i stället "tycka synd om". Men trots det minuset ändå en ärlig mänsklighet och vilja att göra gott.

Jan Björklund möter väljarna i kvällens utfrågning. Den kanske mest högerprofilerade av alliansledarna som sticker ut, går på med "batongen" åt höger och vänster. Kanske på grund av osäkerhet om vilken färdriktning som är den rätta för hans parti. Partiet mäter i dag 6,2 procent och backar 1,6 enheter.

Vad borde då programledarna pressa folkpartiledaren på? Ja, han är ju skolansvarigt statsråd. Naturligt är att pressa honom på de bristande framgångarna när det gäller att förbättra måluppfyllelse i skolan. Varför dröjer insatserna att ge eleverna mer resurser? Kanske också pressa honom på det fokus som hans prat i alla fall har hållt sig till: eliteleverna snarare än de som inte klarar sig tillräckligt bra.

Folkpartiet och solidaritet med fattiga länder och förtyckta folk. Folkpartiet som slåss för ett anständigt bistånd. Det är en bild som ligger ganska djupt i mitt medvetande. Ett parti att uppskatta på dessa områden om än med den ständiga funderingen: "Varför "bara" välgörenhet och "ge stöd" - varför inte vilja samhällsförändringarna också, få bort orsakerna till eländet". Folkpartiets Jan Björklund sviker här också. En regering som är de facto-sänkande av biståndet. Och så Björklunds stora slag med batongen där han ofta låter Nyamko Sabuni sticka ut: mot flyktingar och invandrare med budskapet "anpassa eller dra", med burkor och språktest som illustrationer. Någon som borde skära djupt i de mer socialt medkännande folkpartisterna. Vad är det för värderingar som inryms i detta folkparti?

Om dagens opinionsstöd blir folkpartiets valresultat blir det det tredje sämsta sedan 1936. Kanske det är ytterligare en fråga att utveckla med den som ytterst ansvarar för läget. Jan Björklund.
 Folkpartiets valresultat sedan 1936 (Wiki)

 Fler som bloggar:
- Annika Beijbom
- Maria Weimer om Euro-utspelet.
- Hasse Lindqvist om samma fråga.
- Christian Valtersson om Björklund och skolan.

Uppdatering
: Aftonbladet skriver om svaren som Björklund måste ge svar på: hans förhållande till Sverigedemokraterna efter valet.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,