tisdag 3 augusti 2010

Valstrid om försvaret med rapporten som vapen

Jodå. Jag har också suttit och knåpat rapporter i valtider. Det kan väl först erkännas att det inte gav någon valseger, trots en hög grad av substans och klokskap i densamma. Jag har inte samma positiva omdöme om dagens utspel från huvudmotståndaren, moderaterna. Ett utspel med attack på oppositionen som alltså kommer dagen efter att alliansens arbetsgrupp har meddelat att det inte blir några pengar till Försvarsmakten. Eller som DN skriver.
I stället står det ”Utvecklingen av den nya insatsorganisationen och det nya personalförsörjningssy­ste­met kan bara ske i den takt ekonomin medger”. Det framgår att pengar till nya satsningar de närmaste åren måste komma från rationaliseringar och besparingar.
Alliansfritt Sverige citerar ur ett dokument från Riksdagens utredningstjänst, som vad jag förstår redan tidigare har malts malt moderaternas uppgifter till strimlor i faktakollen.

Kanske kände (m) att det blev lite väl mycket när också folkpartiets egna försvarspolitiker skriver ner en saftig kritik mot den egna politiken. En arbetsgrupp utan mer pengar. En arg folkpartist emot sig. Vad göra? Svaret var enkelt: skriv en rapport och skyll på de rödgröna. Verkligheten blir inte mer rätt för det. Och bara som illustration ett citat från regeringens egen budgetpropp för i år:

Samtidigt har effektiviseringarna inom materielförsörjningsområdet inneburit att ramen fr.o.m. 2011 kommer att ha minskat med 350 miljoner kronor jämfört med 2007, och beräknas till totalt 42 400 miljoner kronor.

Ljusare än så är det inte. Tvärtom pekar budgetprognoserna på lägre utgifter än så för försvarsmakten. Inte ens en rapport ändrar de siffrorna.

Läs mer:
- Försvarsmaktens samlade budgetunderlag för 2011
- Johan Westerholm

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , ,