lördag 21 augusti 2010

Väljarna underkänner Reinfeldts politik med välfärdskrav före skattesänkningar

Jag började i morse med en inlägg om sjukvårdskrisen. På ett svenskt universitetssjukhus som gärna ser sig som "kronan" i vården, inte bara här hemma utan mycket större än så, är sjukvårdskrisen ett faktum. En delförklaring, inte allt, är att de som nu bestämmer har valt att avstå från att ta in pengar för att betala det välfärden kostar. Det får ett pris i form av sämre vård.

Men idag
händer det ännu en gång. Svenska folket markerar kraftfullt mot prioriteringen "sänkta skatter". Detta dagen efter att socialdemokraternas valupptakt verkligen markerade att det är en av valets huvudfrågor: valet av ett välfärdens "drömsamhälle" mer än Reinfeldts "genomsnittsSverige". Dagens efter nya utspel om utrymmen framöver för sänkta skatter enligt alliansen. Det här är inget nytt. I mätning efter mätning och i forskning efter forskning säger väljarna att man ser ganska kallt på rena skattesänkningsförslag. Skälet visar sig ofta vara att man sätter välfärden först.

Mätningen från SIFO visar också att folkpartisterna är mest skeptiska till sänkta skatter. Bara en fjärdedel av väljarna stödjer det. En av tre moderater sluter upp bakom kravet medan två av tre tycker att Reinfeldt borde ha hållit "skattesänkningsboden" stängd. Möjligen ser de att varje krona har en baksida i form av välfärd. Mister man en krona i sänkt skatt får det konsekvenser, också enligt Reinfeldt på den tiden de "nya moderaterna" föddes. En krona gånger 100 miljarder blir väldigt mycket välfärd och trygghet. Samma belopp som hans regering har avstått från i skatter under den här mandatperioden.

En del på allianssidan känner nog att segern redan är bärgad. Jag tror att de bedömer oerhört fel. När de rödgröna idag presenterade vårdprogram, gör man det därför att man ser och gör prioriteringen. I förslagen ingår bl.a.
- Hemläkarbilar – sjukvården kommer hem till patienter som behöver.
- Tillgång till akutsjukvård.
- Bygg ut läkarutbildningen, i ett första steg med 50 platser.
- Vård efter behov – inte efter inkomst.
- Medborgarna ska välja – inte vårdföretagen.
- Ingen utförsäljning av universitets- och regionsjukhus.
- Bättre vård till de mest sjuka.
De rödgrönas prioritering av vården är också valets kanske viktiga sakfråga och rimligen har de rödgröna stärkts betydligt i väljarnas ögon i förhållande till en allians vars skattesänkarförslag tävlar om väljarnas uppmärksamhet. Dagens SIFO visar möjligen att bättre kvalitet i skolan, mer tid för de äldre i äldreomsorgen, mindre grupper i förskolan och ökad tillgänglighet i vården är långt mycket viktigare än det nuvarande regering har pysslat med under fyra år. Byt ut!

läs mer:
- Annarkia om de rödgrönas sjukvårdsförslag
- Emil Broberg om en usel granskning av löftessnurran från alliansen.
- Peter Johansson om bland annat idén om patientkontrakt.
- Peter Högberg om vården som politisk vattendelare.
- Viktor Tullgren med bl.a Mikale Moore-film.
- Martin Moberg om konkreta rödgröna förslag.
- Mattias Lundbäck om "dumhet" att inte ha "fritt fram"-princip för privata vårdbolag.
- Mats Berglund om välkomna vårdförslag.
- Johan Westerholm om vårdkontraster.
- Johan Ulvenlöv om valet vård / skattesänkningar

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,