söndag 8 augusti 2010

Folkpartiets enkla syn på tillvaron

Det verkar som om folkpartiet har letat efter något  som de tänkt som "små, enkla illustrationer" över samhällsproblem. Förslagen blir sen åt förbudshållet eller tvånghållet. I dag har Björklund slagit till igen med batongen och kräver att föräldrar ska sitta kvar i skolan med sina "bråkiga" barn. Inställningen uttrycks bra i DN som noterar att Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att Björklund har en förenklad syn på hur man ska få bukt med bråkiga elever. LR är mer men tveksamt positiva.

Hade jag en vilja att värna folkpartiet skulle jag nog varna Björklund av det skälet. Partiet har av tradition ett trovärdighetskapital i skolfrågor. Det vårdas sannerligen inte av Björklund med de enkla utspel av disciplinkaraktär som ständligt rabblas ut. Fortsätter han så kommer han definitivt att - också i väljarnas ögon- passeras av socialdemokratin i skolfrågor.

Kunskaper är skolans kärnuppdrag. Kunskaper i vid mening som ger grunden för livet och även för ett livslångt lärande. Som skolpolitisk "ledare" inom alliansen riskerar man nu att bli ett borgerligt block som står för kunskapsmätning och "hårda tag".

Den granskning som (S) nu har påbörjat kommer också att omfatta skolfrågorna. Det ska ställas både mot den omprövning av skolpolitiken som (S) har gjort efter valet med tydligare kunskapsfokus och mot de resurser som i allianssverige är sämre än i de alternativ som de rödgröna har presenterat. Björklund lär framöver att få svårt att vinna segrar med "batongviftandet".

Eller för att avsluta med två alliansbloggare: Amanda Agestav, Kd skriver:
Jag tror inte en sekund på att föräldrar engagemanget ökar genom tvång.
Oredan i skolan kan hanteras på annat sätt. Tänk om Björklund för här är du ute och cyklar
Anna C Nilsson, centern i Solna som bloggar under rubriken "Sitt still- Va´tyst"
Det är möjligt att Jan Björklund tillhör den där sortens människor som trivs med att vara tyst utan att kommentera det han hör och han kanske klarar av att sitta i samma ställning under flera timmar. Om han tror att alla människor är stöpta i samma form är det verkligen beklagligt.
- Roger Jönsson skriver också, liksom Per Altenberg

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,