tisdag 3 augusti 2010

Det parlamentariska läget efter valdagen

Dagens opinionsmätning: United Minds i Aftonbladet. 45 procent för de rödgröna och ett litet snäpp mer, 45,9, för Reinfeldts regering. Det verkar i stort vara rörelser inom blocken, med en positiv ökning för (S). 11 procent eller 600.000 väljare har ännu inte bestämt sig.

Analyserna börjar nu tala om kaos efter valdagen i och med det stöd på 6,5 procent som mätningen visar för de främlingsfientliga i Sverigedemokraterna. "Partiet för fornminnen och julafton", om du så vill. Men det där är väl i det närmaste lyteskomik. Det är annars allvarligt att Sverige efter valdagen kan ha ett parti i riksdagen med den människosynen man faktiskt har.

Min egen känsla är att samtidigt som "förståsigpåare" har hävdat att enda sättet att möta "SD-hotet" är att "ta debatten" så har partiet växt. Teorin var att en tystnad från övriga partier var en dålig lösning därför att man ger SD en "offerroll". Jag tror inte på det. Huvudproblemet är att partiet i retorisk mening har glassat till sig, putsat upp sig och gör allt för att dölja värderingar, historia och sin grundläggande samhälls- och människosyn. Om detta borde mer av samtal föras med väljarna, om snarare än med (Sd). Men jag gissar att det nu är försent att backa tillbaks.

Utvägen
för den som söker ett tydligt parlamentariskt läge efter valet är att hjälpa till att få en valdebatt som handlar om vägval Sverige står inför. En valdebatt som handlar om jobben, om utvärdering av Reinfeldts tid vid makten, om sjukvård, miljö, klimat och skola. Tyvärr hjälper det inte om politiska företrädare gör bra i från sig och tar ansvar för en saklig idédebatt om inte medierna hänger på. De förmedlar fortfarande det absolut mesta av det som är väljarnas underlag på valdagen. Fortsätter medier med spelteoretiska analyser, med enskildheter, med slöjförbud, med skolk i betyget eller andra parantesfrågor kan jag känna stor oro för vad som händer på valdagen.

 Läs mer i DN,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,