måndag 9 augusti 2010

En desperationens replik

Det tillhör sällsyntheterna med bloggrepliker från mig. Men idag känner jag mig påkallad att ge en något senkommen replik till moderaternas Kent Persson. Kent har noterat att socialdemokraterna tänker presentera rapporter om moderat politik och upprörs över detta. I ett inlägg med rubriken "En desperat socialdemokrati" ger han en bild av (S) som ett parti med dåligt självförtroende för den egna politiken. "Därför", menar KP, "väljer man nu att istället försöka svärta ner moderaterna".

Nu är vare sig jag själv eller ens Kent Persson någon nybörjare i politiken. Vi vet båda två att till valrörelser hör både egen politik och framhålla kritikpunkten mot de som gärna vill ta makten i från den som har den. Jag tror att ordet "desperation" är helt felanvänt oavsett parti men möjligen ligger det närmare tillhands att känna så för en som förlorar hela regeringskansliet, kommuner och landsting om man förlorar val. Den stora betydande desperationen borde Kent och andra kunna se hos de många som har drabbats kanske illa av den politik mot inte minst sjuka och arbetslösa som alliansregeringen också ska ställas till svars för. Det om det.

Men Kent är inte någon "gräsrot" och enbart bloggare i moderaterna utan ledare för partiet i Örebro och en person som funnits med på nationell nivå i både valberedningar och arbetsgrupper. Det är mot den bakgrunden inlägget ska ses och visst hade Kent kunnat göra som mig: beskriva varför demokratin tjänar på att olika bilder av både egen och motståndarens politik ges till väljaren. Så gör också moderaterna. Så sent som den 2 augusti om det som påstods vara vänsterns slag mot försvaret.
Ovan bilder från lite andra alster från Kents parti som inte alltid håller högsta akademiska nivå.

Den som vill ta del av de rödgröna förslagen har en uppsjö av material att läsa. För varje liten del av detta har presentationer förstås gjorts på den gemensamma hemsidan. Socialdemokratin har som parti förstås en uppsjö av konkret politik som finns tillgängligt. Inte minst om Möjligheternas land.

Som kontrast till det egna är bilden av motståndarens alternativ viktig att uttala sig om. Egentligen har de rödgröna ett skäl ytterligare: att ta oppositionens granskande uppgift i en demokrati på stort allvar. Vår värld har sett tillräckligt med nationer där kritik mot den som styr inte har varit välkommet.

Jag vet att Kent Persson med den position han har inom moderaterna är väl införstådd med detta så för hans del krävs egentligen ingen replik. Möjligen är det för visa andra en kompletterande bild av det Kent skriver. Inte minst att också berätta om Kent Perssons partis egna rapporter, dvs sådan som Kent Persson så kraftfullt dömer ut i sitt inlägg. En del av ett politiskt spel inför ett val.

Aftonbladet om smutsiga exempel i valrörelsen.
- HBT-sossen om en schysst valrörelse
- S-buzz som kommenterar ett av mina inlägg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,