onsdag 25 augusti 2010

En icke godkänd miljöpolitik

"Det är dags att lyfta upp miljöfrågan i valrörelsen", tycker Naturskyddsföreningen som idag presenterar en granskning av partiernas agerande i miljöpolitiken på DN Debatt. Som ofta i granskningar av detta hamnar moderaterna på minus när det gäller miljöpolitiken. Enligt granskningen kör man också över sina mindre "småborgare" i många frågor. På oppositionssidan är det omvänt och mer positivt, sett med miljöögon. (S) får visst beröm för att ändå ta till sig av Mp och V:s förslag.

Kritiken
är dräpande:
I sammanfattning har regeringen tagit allvarliga steg tillbaka i den miljöpolitik som successivt byggts upp under decennier. Att utvecklingen av en ambitiösare miljöpolitik går för långsamt är en vanlig kritik, men att miljöpolitiken går åt fel håll i centrala frågor bakåt är unikt och djupt beklagligt.
Möjligen ska man ge Reinfeldt kredit för att han nästan håller ett vallöfte. Han uttalade faktiskt före valdagen 2006 att hans parti inte var särskilt intresserade av miiljöpolitiken. Att hans regering med så kraftfull moderat dominans inte presterar bättre på miljöområdet är möjlighet lätt att förklara. Frågan är väl vilken slutsats väljarna drar på valdagen i år. Med bara veckor kvar är miljöpolitiken nästan helt frånvarande i debatten vilket möjligen drar undan ett viktigt underlag för väljarna när de ska döma Reinfeldts gärningar. SNF-granskningen är därför välkommen, om än inte resultatet av den.

Mer: Hållplats Hådén

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,