fredag 13 augusti 2010

Dags för svar, Reinfeldt

Morgon-TV och debatt mellan partisekreterarna Baylan (S) och Schlingmann (m). Inte heller den här gången fick svenska folket något besked om en av valets centrala frågor, hur de stora sänkta skatterna för hushåll med redan ganska hyfsad ekonomi ger fler jobb. Den frågan har ställts upprepade gånger till moderata företrädare och till svar har bara kommit svar som att ungdomsarbetslösheten inte finns, ("är en synvilla").

Inte sällan innehåller svaret något som spelar på en helt förkastlig motsättning som byggs upp  mellan den som har jobb och den som redan ligger ner, i form av arbetslöshet och därmed behov av stöd för sitt uppehälle. Det sistnämnda mer skrämmande syn ju mer jag funderar på vad uttrycket "arbetslinje mot bidragslinje" egentligen står för. En sak är klar: inte ens med alliansen vid makten kommer de arbetslösa att vara i majoritet i väljarkåren. Cynisk argumentation, kan man tycka.

I morgon håller Fredrik Reinfeldt sommartal. Vi är många som kommer att notera svar eller inte svar på viktiga frågor som ovan: "På vilket sätt ger er politik fler jobb"?

I valtider flödar vallöften från alla partier. En skillnad mellan de rödgröna och alliansen är att de borgerliga verkar säga nej till alla sätt att betala för det de lovar. Morgonens tal innehåller förhoppningsvis besked både om hur den konkreta satsningen på välfärden som moderaterna har talat ser ut och besked om hur det finansieras. Jag tänker särskilt lyssa på om moderatledaren upprepar löftet från Almedalen som var att det nu var välfärden i fokus som gällde.

Välfärd och jobb hänger ihop. Oaktat att Per Gudmundson på Svenska dagbladet i dag hävdar att de S-märkta valaffischerna har felaktiga uppgifter har ändå SCB/Riksdagens utredningstjänst visat att det inte alls handlar om en överföring av jobb från offentliga till privata arbetsgivare. Det är sektorn i stort som har tappat välfärdsjobb.
På öndag är det dags för Mona Sahlin att sommartala i Tanto, Stockholm.

Fler som bloggar:
- Ulrika Falk om valaffischer.
- Anna Vikström om valfilmen
- Annarkia om en moderat parodi
- Krassman om jobbpolitik.
- Katarina Nyberg Finn om att inte kunna vänta.
- Maja Sigfeldt med frågor till Reinfeldt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,