onsdag 11 augusti 2010

Mats Odells råd till den bostadslöse Josefine: "Var innovativ"!

Mats Odell använde ord som tillsammans ger en bild som inte stämmer med verkligheten i direktsändning i kvällens Aktuellt. Fallet i byggandet av hyresrätter har inte i ett första skede med finanskrisen att göra. I valrörelsen 2006 satt jag själv på det departement som ansvarade för bostadspolitiken och såg uppgifter om hur enbart "hotet" om en alliansregering efter valet gjorde att bostadsföretag som Wallenstam skrinlade planer på att bygga hyresrätter. Skälet var inte någon finanskris då: (den som så sent som sommaren 2008 förnekades av finansministern)  Det kom när Odell blev bostadsminister, en titel han själv inte ville ha eftersom han inte tror på politikens inblandning. Han skrotade investeringsstöden och vred bort intresset från hyresrätten. Därtill hade han två egna initiativ: "hyra ut andrahandslägenheter och bilda ägarlägenheter". (som väldigt få förstår vitsen med)

Om jag fattade kvällens Aktuelltinslag rätt så hade studenten på Läkarlinjen i Göteborg, Josefine, sökt bostad och där sett erbjudanden om en åtta kvadrats skrubb för 3.000 per månad och en annan bostad där hyresavtalet omfattande lägenhet med hund att gå ut med. Mats Odell är ansvarig minister för detta kaos. Som Boverket visar så är det långt före finanskrisen som fallet börjar. Men där borde något ha kunnat göras. Det som nu ska utvärderas i valet är inte hur faktorer som kriser och annat senare har påverkat förutsättningarna. Det är regeringens och Mats Odells insatser. De ska underkännas med kraft.

Jag har ett annat råd, som vanligt blygsamt men dock, till de i vårt land som kämpar för en bättre bostadspolitik. Det kan vara den organisation jag själv är, om än perifer, så ändå betalande medlem i. Hyresgästföreningen. Det kan vara bostadskooperationen som HSB. Det kan vara nätverket Jag vill ha bostad punkt nu. Den sistnämnda organisationen hade i kväll inget ställningstagande i Aktuellt inslag, ingen granskning, bara allmänt om att "politiker" i största allmänhet ska göra något.

Om Hyresgäster, HSB och andra med starkt intresse för bostadspolitik väljer samma passiva hållning som inför förra valet att "inte välja sida", att "bara se till sakfrågan", och inte berätta om hur de bostadspolitiska alternativen ser ut, så tar man på sig ett ansvar för att väljare som har stort bostadspolitiskt intresse inte får det underlag för sitt val de borde ha. Förra valet valde man att strunta i alternativen, man fick Reinfeldt, Odell och ett bostadspolitiskt förfall. Gör man om samma sak så säger jag som Per Ahlmark. "Lycka till". Och berätta gärna före valdagen om hur ni vill se den svenska bostadspolitiken. Inte efter.

Läs mer: inlägg om S i Stockholms bostadslöften.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,