tisdag 17 augusti 2010

Lite elitism har ingen dött av

Moderatledaren Reinfeldt fick i förra valrörelsen en fråga av SvT:s Mats Knutsson. "Vad säger det om ett parti, som sänker skatten för de som tjänar mest och försämrar för sjuka och arbetslösa?" Frågan blev obesvarad, Så även fyra år efter. Idag skulle svenska journalister göra en demokratisk välgärning om man ställde samma typ av fråga till folkpartiledaren. "Vad säger det om ett parti som vill ha lägre löner för dem med en annan bakgrund och samtidigt vill göra skolan ännu mer inriktad på eliten? Man fastnar så lätt i själva sakfrågorna. Men det djupare perspektivet som Mats Knutson vill åt från Reinfeldt skulle jag gärna få fram hos Jan Björklund.

I morse skrev jag ett inlägg för att uppmärksamma Ylva Johanssons förslag om ökade krav på kommunerna att ge stöd till de elever som har särskilda behov av stöd för att nå skolans resultat. Ska vi höja nivån måste vi börja där det brister som mest. Och det handlar inte minst om alla barn individuella rättigheter. "Varenda tjatting" som Palme uttryckte det.

En skolminister och kommunala skolpolitiker har mycket att göra. Läser idag i SvD om ett perspektiv men trånga lokaler. Inte en optimal studiemiljö. Samma dag tar Jag Björklund ordet på sedvanligt utmanande sätt. Eliten ska fram!

När folkpartiet lägger den politiska kraften på att tala elit så länge bristerna finns, ja då reagerar jag. Det är inget som helst fel att duktiga elever med särskilda förmågor och intressen får goda förutsättningar att ge "gärnet " i skolan. Men det är vanvettigt fel med det fokus som folkpartiet har på samhällsfrågor under Björklunds ledarskap. Låglönearbetsmarknad där de som invandrat hamnar i strykklass. Och frånvaron av engagemang för de elever som inte klarar skolans mål och kanske inte får de stöd med vars hjälp de faktiskt skulle kunna lägga en bättre framtidsplattform. Vad det säger om folkpartiets värderingar får väl var och en provsmaka på i munnen..Nåja. Jag skriver "folkpartiet". Med den entusiasm som moderata bloggare tar förslaget till sina hjärtan finns det nog skäl att ställa frågan också till Reinfeldt.

Läs mer:
- AB Högstadietenta redan i elitens skola.
- AB om Björklunds elitskolor.
- Peter Högberg bloggar om ett uppdelat Sverige.
- Mary Jensen ger helhjärtat moderat stöd liksom Thomas Böhlmark,
- Per Altenberg i ivrigt Björklundförsvar...
- Edvin Alam ger det föga korrekta omdömet :"toppenförslag".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,