tisdag 10 augusti 2010

En sjukvård på helt fel kurs

Den som läser min blogg vet att jag ganska regelbundet återkommer till sjukvården. Inte sällan har det sedan maktskiftet 2006 varit med reaktioner på den sjukvårdspolitik som drivs i Stockholms läns landsting. Att en kritisk granskningsrapport från (S) fångar mitt intresse är därför ganska naturligt.

Först: söker du info om de rödgrönas förslag inom vården så finns det också. Här kritiseras inte bara!

En punkter hade jag önskat skulle ha utvecklats mycket mer. Det tillhör de områden där riktningsförändringen enligt min mening har varit den mest dramatiska i "paradlandstinget" för moderat sjukvård: Stockholm. Om behoven hos befolkningen hade varit i fokus så hade mycket kraft lagts på att styra om resurser till de delar av regionen där behovet är stort men vårdresurserna inte i närheten av vad som krävs om "vård på lika villkor" och "vård efter behov" inte bara ska bli löst prat i närsjukvården. Resultatet av politiken, uttryckt i vårdval Stockholm, har gått i rakt motsatt riktning. Från en medvetenhet om att hälsoskillnader måste mötas med att resurser fördelas på ett annat och mer behovsrelaterat sätt, har utvecklingen blivit tvärt om.

En förklaring till det finns i ideologin, synen att politiken inte ska styra. Vill individen ta tunnelbanan från ett vårdglest Vårby till ett mer utbudsrikt Östermalm så är det verkligt uttryck för en "valfrihetspolitik". Men där finns också en total brist på insikt, något som präglat en stor del av mandatperioden. Hela den borgerliga alliansen ägnade månader åt att beskriva hur en ersättning för tolk skulle möta alla tänkbara former av hälsoskillnader i Stockholmsvården. Filippa Reinfeldt utgår från att "bostadsområden inte blir sjuka" och den lilla åtgärden till vissa stadsdelars vård var alltså "tolkeriet". Följden för den felinsikten och den ganska blinda ideologin som inte har bottnat i verkligheten har blivit att väldigt många i vårt län får en sämre vård än de borde kunna kräva. Och det förtjänar att upprepas: allianspartier i andra landsting har insikten att politiken behövs för att fördela vårdens resurser efter rimliga faktorer.
 Södra länet har andel på 28,5 procent av folkmängden men använder 19,7 procent av de privata specialistresurserna. Ohälsotalen, som torde ge en indikation på vårdbehovet ser inte ut så.
 Generellt om utvecklingen i vården brukar alliansen alltid återkomma till vårdvalet. Min poäng har länge varit att visa att det är en fortsättning på en trend som varit ganska länge, i alla fall från den tid när den mer hårdföra moderatledningen i landstinget kastades bort från maktstolarna 2002. År för år en förbättring av tillgänglighet och förtroende. Allt redovisat i hälso- och sjukvårdsnämndens egna årsredovisningar. Jag förstår mycket väl att alliansen vill förklara utvecklingen med vårdvalet, men rimligen finns andra framgångsfaktorer.


Ser att Filippa har kommenterat en del i granskningsrapporten. I rapporten tas upp om utförsäljning av sjukhus och om förändringen av vården till en uppdelning där landstingspatienter är en grupp och privatbetalande en annan. Ett exempel på det sistnämnda:
Kliniken erbjuder behandling till patienter med hjärtflimmer, men eftersom verksamheten inte har avtal med något landsting får den som söker vård betala ur egen ficka. Den som inte kan betala 100 000 – 150 000 kronor hänvisas till väntrummet bredvid. Nu har vi dubbla väntrum i den svenska vården – ett för dem som har råd att betala privat och ett för alla andra – precis som socialministerns målsättning.
Frågan är hur de patienter som lägger upp egna belopp kommer att ställa sig till att också betala vård över skatten. Om allt fler betalar försäkringspremier för att komma före. Sannolikt sjunker viljan att vara med och betala vården över skatterna, något som moderaterna, Filippa Reinfeldt med flera i alla fall skriver att de vill slå vakt om.

Som framgår i rapporten var ju Reinfeldt tydlig med att några sjukhus inte skulle säljas. Min minnesbild var att det var en mycket pressad Reinfeldt som fick dela ut löftet i direktsändning. Nu vet vi från Stockholm att folkpartiet har aviserat att Danderyd ska säljas. (som alltid, godbitarna först)
Så även om Filippa Reinfeldt så sent som idag har kommenterat att vallöftet från 2006 har hållts, med undantag av slopandet av stopplagen förstås, finns det anledning att återkomma till förra valets debatt. Moderaterna verkar verkligen ha inväntat just den lagförändringen. Sen ska det dras på. (M) måste på den punkten vara tydliga om framtiden.

Läs föresten om (S)-förslag i landstinget om jourläkarbilar..



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,