Återkommer nästa år med fler blogginlägg. Detta år 2010 blev det 1.182 inlägg.
Det här inlägget skrivs på min Iphone....
Location:Sjödalsbacken,Huddinge,Sverige
Location:Sjödalsbacken,Huddinge,Sverige
När statsfinanserna tillåter ska ett femte steg i jobbskatteavdraget genomföras. Om ekonomin förstärks öppnas även för en halvering av momsen på restaurang- och cateringtjänster.Hade de andra allianspartierna fått bestämma hade nog inte detta varit prioriteringen. Centern visade utåt en stark tveksamhet redan till det fjärde steget. Folkpartiet hade mycket hellre sett en slopad värnskatt. Men nu är styrkeförhållandena som de är. Myntet har inte längre någon "baksida i form av välfärd" som under de "nya moderaternas" tid alltid skulle beaktas. Det antyds att skolan ska fortsätta förbättras men om det innebär förstärkta resurser är oklart. Det antyds att unga och funktionshindrade ska prioriteras i "arbetslinjen". Men hur sägs inte. Och framför allt: Det saknas i Reinfeldts artikel flera viktiga områden som borde vara prioriterade för en regering.
Varken de som brukade rösta på partiet eller de nya väljare som varit Maud Olofssons stora politiska projekt finns längre kvar. Nu företräder man ingen.Enligt Svenska svampodlarföreningen är shiitakesvamp svårodlad. Förmodligen ingenting mot vad nya centerpartister är.Både på Stureplan och på landet.När Fälldin bildade regering efter valet 1976 gjorde han det med stöd av 24,08 procent av väljarkåren eller 1.309 669 röster. I valet 2010 blev resultatet magrare: 6,56 procent eller 390 804 röster. De efterföljande opinionsmätningarna ger ganska tydliga signaler om att många väljare har stött centern för att rädda kvar partiet och därmed Alliansen i riksdagen. 3,8 procent i senaste mätningen. Ett snart väljartomt parti som ändå hade ett politiskt gods med sig som borde gett möjligheter.
Vi slutar helt enkelt att lösa arbetslöshetsproblemet med stora ersättningssystem som osynliggör människor, men genom finanskris och industrikris har det varit svårare eftersom vi förlorar jobbFrån intervjun kan också noteras att Reinfeldt inte verkar tror på ett stabilt moderat parti i den ledning som nu gäller. På frågan om det finns en risk att det går för bra för Moderaterna just nu svarar han:
Det kommer snart förändras. Socialdemokraterna kommer snart få en ny ledning och de kommer att ge någon form av svar och då får vi en inrikespolitisk uppställning som vi känner igen med en allians mot någon form av opposition.Ett något uppseendeväckande inslag i intervju är väl frånvaron av markering från Reinfeldts sida mot Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt parti som i år kom in i riksdagen. Där passar Reinfeldt och har inget annat att säga än att han alltid är försiktig med att göra sig till kommentator och kritiker av andra partier.
Den attityden har jag också mot Sverigedemokraterna och det har förstärkts av en höst där jag tyckt att det varit ett enormt mediaintresse. Då känner jag att det inte är min uppgift att bidra till det.Sänkta skatter utan att antyda om att "varje krona har en baksida i form av välfärd", tystnad om Sd:s närvaro i riksdagen, beskrivningen av att "stora ersättningssystem osynliggör människor". Jaja.
Moderaternas svar på frågan är enkel. Skattesänkningar, urholkad a-kassa, och raserad sjukförsäkring pressar lönerna och skapar en ny låglönemarknad. Och det händer nu: om två år kommer mindre än en fjärdedel av alla arbetslösa få någon a-kassa.Det är en djupt orättvis politik som ger upp om människorna. Det är också en politik som inte i praktiken rustar Sverige för framtiden. Nu behövs ett socialdemokratiskt svar. En analys som utgår ifrån att globalisering visserligen skapar välstånd, men aldrig jämlikhet.För att hårddra och återkoppla till min snabbanalys av valresultatet: Är det så väldigt märkligt att (S) förlorade valet om det svar vi gav om allt (i en hårddragen tolkning av den bild väljarna möjligen fick av de många skiftande budskapen) skulle lösas med en bättre sjukförsäkring och avskaffad "stupstock"? I väljarnas ögon stod moderaterna för "jobb": solklart och tydligt. I väljarnas ögon stod (S) för väldigt mycket, något som blev till "väldigt lite". Man visste inte vad i denna spretiga bild av alla budskap som var "sossigt". Möjligen då sjukförsäkringen. Förhoppningsvis hänger fler med mig när jag nu lämnar grottandet i valförlusten och i stället lägger fokus på framtid och politiska vägval i mina inlägg. Så som Aftonbladet efterlyser. Att göra det med utgångspunkt "tillbaka till rötterna" kan, rätt upplagt, vara oerhört modernt, framtidsinriktat men också byggt på värderingar som väldigt många delar.
Därför vore en bra start på det nya året om socialdemokrater slutade hänga med huvudet och be om ursäkt. Räta på ryggen, ni har skapat ett av de mest anständiga samhällena i världshistorien.Det bakåtblickande med stoltheten över vad socialdemokratin har presterat är knappast partiets svaghet. Desto mer har hösten gett intryck av att vägvalet för framtiden är så mycket svårare. Men är det så? Karin Pettersson nämner ett antal samhällsproblem som består och förstärks i dagens Sverige. Samhällsproblem som alltid har varit drivkraften för arbetarrörelsen. Valet i september verkar ha rumsterat om i tankegodset och osäkerheten om uppgift och mål förefaller nu total. Redan i det första steget blev detta tydligt: När en eller annan antydde att valresultatet var katastrof men att det nu var skäl att få vidare, se framåt, möttes det med retoriska örfilar: "Du har inte fattat krisens allvar". "Det är kris för f-n". Alla försök att vända framåt, vända till möjligheter, möttes av samma dask i baken. "Fatta att det är kris".
– Jag kan förstå irritationen och känslan. Det kanske till och med är så att man inte kan fira jul på julafton, utan att man får ställa sig in på att ha julfirande någon annan dag.Man kan slå fast att när detta sägs är det ett år kvar till nästa julafton. En regering med lite ambitioner skulle förstås slå fast att tågeländet skulle vara borta till nästa jul. En problemanalys först, en ny vintereländesutredning alltså, som ser över behovet av samordning, teknikutveckling och inte minst resurser. Och kanske en benchmarkingövning där regeringen och andra intressenter drar ut på turné till länder som har samma slags väderförhållanden men som grejar tågtrafiken. Sverige blandas ibland ihop med Schweiz, inte minst av amerikaner. Och i det förvisso till ytan mindre landet tycks ändå tågtrafiken fungera exemplariskt. Det vore mycket bättre att ha ambitioner att lära därifrån än att uppmana svenska folket att själva flytta julafton. Det är ett helt år kvar till nästa jul.