onsdag 29 december 2010

Centern vissnar i skuggan av svampen

 
Orginalfoto: Daniel Mott, (Wiki)
Aftonbladets ledare, signerad Anders Lindberg, belyser idag centerpartiets problem. Sveriges ekonomiskt rikaste parti men samtidigt med överhängande dödshot över sig. Anders Lindberg slutar ledaren med en bild:
Varken de som brukade rösta på partiet eller de nya väljare som varit Maud Olofssons stora politiska projekt finns längre kvar. Nu företräder man ingen.Enligt Svenska svampodlarföreningen är shiitakesvamp svårodlad. Förmodligen ingenting mot vad nya centerpartister är.Både på Stureplan och på landet.
När Fälldin bildade regering efter valet 1976 gjorde han det med stöd av 24,08 procent av väljarkåren eller 1.309 669 röster. I valet 2010 blev resultatet magrare: 6,56 procent eller 390 804 röster. De efterföljande opinionsmätningarna ger ganska tydliga signaler om att många väljare har stött centern för att rädda kvar partiet och därmed Alliansen i riksdagen. 3,8 procent i senaste mätningen. Ett snart väljartomt parti som ändå hade ett politiskt gods med sig som borde gett möjligheter.

Decentraliseringstankarna
i en allt mer globaliserad värld och viss EU-skepsis hos svenska väljare. Ett klimat- och miljöhot där centerpartister varit tidigt ute men där andra har kört om. Och så, efter en tid där partiet tog ansvar för krisbekämpningen, tappade väljare och gjorde partiledarbyten, gjorde centern sin riktigt skarpa mot-avgruden-gir i riktning mot Stureplan, Stockholm. Man placerade sig till höger om de "nya moderaterna", blev något av kärnkraftskramare i stället för en av dess kritiker och egentligen bara med en stor profilfråga: "LAS är dum".

Centern har under Maud Olofssons ledning marginaliserat sig själva. Man kunde ha vuxit på att vara en verklig "alliansens gröna röst" men valde högerpassagen i stället. Den där skepsisen mot "sossar" som lever i partiet är verkligen inget nytt. Men det är inte i relation till (S) som centern möter den politiska döden utan i konkurrensen med Reinfeldts moderater.

Centerns problem kanske bäst belyses av centerpartister själva. Redan inledningen av partiets videosnutt från 100-årsdagarna i Skövde ger en del. På frågan om varför just centern har blivit 100 år blir det första svaret: det är en jättesvår fråga som inte jag kan svara på. I de efterföljande svaren finns analyser att det handlar om allt från idéer, folkrörelsetraditionen, en ständig "utveckling" (!) och en god överlevnadsstrategi. Stina Bengtsson menar att det beror på att "vi har roligt". Johan Hedins analys är att överlevnaden har kommit tack vare motionerande om plattskatt och "gurkätning". Mot den bakgrunden är kanske partiets placering under riksdagsspärren inte helt omotiverad.

Fler som bloggar:
- Johan Hedin om att förändra partiets "säljorganisation".
- Hanna Wagenius om regerandets påverkan på centern...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,