tisdag 14 december 2010

Nya hot, en riksdagsgrupp och FRA-spaning om man inte ens kan läsa mail?

Hemma från det sista mötet med förskolenämnden, med julbord, ett glas glögg och i övrigt alkoholfritt, hör jag flödet av nyheter kopplade till dagens FRA- och SÄPO-händelser. Fyrans nyheter kl 22 sänder en inspelad röst som uttalar nya hot mot Sverige. Källan sägs vara trovärdig och finns länkat från en hemsida som enligt uppgifter används av Al qaida-kopplade grupper. Mannen med rösten vet tydligen en hel del detaljer om dådet i Stockholm, uppgifter som inte fanns offentliga senare än inspelningen. Samtidigt med nya hot berättar SvD att SÄPO låtit mailet om sprängningen ligga. Det kom till fel inkorg, enligt tidningen.

(S)-riksdagsgruppen har tydligen i kväll diskuterat FRA-utspelet av M. Johansson i morse. Här beslutades inget men enligt nyheterna ska kongressbeslutet om "gör om och gör rätt" ligga fast. M. Johansson har alltså inte ensidigt ändrat på partikongressens ställningstagande.

I riksdagen har lite av de mörka farhågor jag skrev om igår besannats. Helt enligt partiets egen logik ska Sverigedemokraterna använda bomben i Stockholm för egen vinning skull. Eller egentligen, om jag får gissa, mindre partiegoistiskt än många andra partier kan tänka i andra sammanhang och mer därför att dådet "gynnar saken". Att bygga vidare på främlingsfientligheten och den kampanj mot islam och muslimer generellt som är partiets drivkrafter. Till detta säger alla andra partier nej. Klokt. Jag läste föresten Eric Sundström på Dagens Arena.
Och siffror från Europol talar ett tydligt språk. Av runt 1 900 terroristattacker och försök till attacker inom EU 2006-2009 var sex stycken – mindre än en procent – relaterade till islamism. Endast en har inträffat sedan 2007. 88 procent av dåden förklaras av separatism, oftast i Spanien och Frankrike.
Det där som SD gör, att använda människors oro och rädsla för sin "tros" syften, är en oerhört allvarlig fråga. Men den enas väldigt många omkring. Värre är det med mitt eget parti. Enligt Göran Erikssons analys i SvD är det "S-ledningen" som i skepnad av Morgan Johansson står bakom dagens utspel. I och för sig en snart före detta ledning. Och definitivt en före detta om de uppgifterna stämmer. Riksdagsgruppen var bara början.  

 Mer:
- Röda Berget om S-riksdagsgruppen
- Erik Laakso om en riksdagsledamot
- Mary Jensen om en nål i en höstack.
- Mattias Lundbäck som alltid klok i förhållningssättet..
- Mats Engström om integriteten.
- Thomas Böhlmark om en knäpp...
- Ann-Catrin Brockman om ett kongressbeslut.
- Johan Westerholm om desperation
- Anders Nilsson kommenterar övervakningsfrågor.
- HAX om skymningsland...
- Martin Moberg om vem som är ansvarig.
- Krassman om eftertänksamhet
- Maria Hagbom om priset för frihet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,