onsdag 1 december 2010

Den politiska framtidsdebatten i full fart

Den verkar komma igång ordentligt, så här en tid efter valet. Framtidsdebatten om Sverige och politiken. "Folkhemmet 2.0", kanske? I alla fall har SvD:s ledarsida i en serie artiklar startat en debatt om det borgerliga uppdraget, Tidningen har saknat de mer visionära inslagen i alliansen och konstaterat att politiken inte bara kan ta utgångspunkt i statsfinansernas läge. Valets vinnare - borgerligheten - känner uppenbart behov av utveckling och till och med omprövning. Idag nämns i SvD företagandet, sjukvården och äldreomsorgen som viktiga områden av läsarna som också bidrar.

Den kraft som verkligen skulle behöva och borde ha tagit "Folkhemmet 2.0"-debatten är förstås socialdemokratin. Men i stället för tankar om politiken och hur valresultatet bör tolkas fortsätter rapporterna om jakten på ledare. Idag i SvD om den tilltänkta ledaren bör sökas i eller utanför riksdagen. Spekulationerna om person regnar över oss. Tankarna om den politiska inriktningen verkar i alla fall i den mediala bilden av krisrörelsen socialdemokratin (som en del känner ett behov av att ständigt markera) vara helt borta.
 
Så är det inte.
Runt om i landet pågår diskussionerna. Regionala och lokala valanalyser som ska ge svar på de tunga förklaringarna till valförlusten och samtidigt ge vägledning inför en ny riktning. Men borde inte en bred socialdemokratisk debatt vara det som verkligen ger avtryck i dessa dagar? Så är det inte. Visst är vi ganska många bloggare som likt Kent Persson på allianssidan försöker lyfta framtidsdebatt. Den öppna kriskommissionen presentar politiska texter. Bra men det räcker förstås inte. Möjligen tror allt fler på allvar att "ledaren ska väljas för att bestämma politiken". Eller också gör man en bedömning att partiet, trots att förtroendet i väljarkåren är oerhört svagt på de stora centrala politikenområdena, inte behöver så stora tag i form av omprövning.

hemsidan signaleras i alla fall omprövning. Lite blått pryder nu texten "Nu förändras Socialdemokraterna". Är det någon som har fått koll på riktningen?

Fler som bloggar
:
- Johan Westerholm om att skriva historia.
- Sandro Wennberg med ett brev...
- HBT-sossen om maktens frestelser.
- Martin Moberg om att kliva av..
- Peter Högberg om frihet..
- Lena Sommestad om initiativ på skolpolitikens område..

SVD:s serie om borgerlig framtidsdebatt.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,