fredag 3 december 2010

Valanalyser

Det har varit mycket idag. (S) har presenterat sin valanalys. Moderaterna har gjort detsamma. Jag själv har varit på ett Primeseminarium om krisens socialdemokrati.(särskild postning kommer)

Från valanalysgruppen hör jag på Expressen-TV att man verkar ha funnit lösningen ur krisanalysen. Vi hade ett alltför svagt valmanifest. Vårbudgetförslaget innebar ett tapp på sådär fyra-fem procent väljare. Fastighetsskatt och bensinskatteförslag var "felskär". Som lösning framför Morgan Johansson lite av "åter till dagordningen", och att "kunna tänka stort igen. (S) behöver de "Stora och konkreta reformförslag till väljarna". Jag har inte hunnit läsa rapporten men i stort verkar slutsatserna vara väl kända.

Valets vinnare, moderaterna, presenterar sin analys en timma före (S). Stödet från de unga väljarna är man missnöjd med. Man har också försvagats något i storstäderna. Inte på något sätt förvånande är att Sofia Arkelsten framhåller att partiet ändå är starkare bland förvärvsarbetande än (S). Också en politisk utveckling av områden som byggande och jobbpolitiken står på dagordningen framöver såväl som värderingsfrågor. Sikte: att befästa den nuvarande positionen. 

(S) har mycket mer kvar att göra. Om "stora reformer" räcker som svar på valförlusten är högst tveksamt. Ett parti som har mindre trovärdighet än den borgerliga alliansen på flertalet politiska områden måste helt enkelt göra om, göra nytt och gå framåt mer än så. Inte bara sakpolitiskt utan också med tydlighet i värderingar och tydlighet i ledarskapet.

Mer att läsa.
DN, SvD om partistyrelsen (S) idag, Svd om valanalys, AB från S partistyrelse,

Fler bloggar:
- Partistaten: "Det räcker inte".
- Peter Johansson om "mycket skatt".
- Martin Moberg om förenkling.
- Meeri Wasberg om förnyelsens innehåll i lucka tre.
- Rasmus Lenefors om politikens pusselbitar.
- Peter Högberg om valanalyser.
- Ola om ett lustigt parti.
- Staffan Lindström om att tala väsentligheter.
- Kent Persson om valanalyser.
- Fredric Kjellberg om socialdemokratisk krisdebatt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,