måndag 20 december 2010

Jultalsdag för statsminister Reinfeldt

Moderatledaren jultalar idag på Högloftet, Skansen. En riktigt i hjärtat svensk plats som utgångspunkt för att tala om (mest) svensk politik och vara samhällsbärande och samlande. Han gör det efter en höst med valvinst och ett eget parti som förvisso blev mindre på valdagen än socialdemokraterna och som inte nådde ända fram till alliansmajoritet i riksdagen men ändå...

Vad ska han säga? Visst, det blir säkert mycket svenskt, men också - i en tanke om att utveckla landsfaderimagen- också utrikesfrågor och förstås om hoten mot Sverige i form av nya bombhot. Tal som säkert framförs i all ärlighet och uppriktig omtanke om Sverige i de delarna. Aftonbladets Anders Lindberg skriver idag om Reinfeldts idélöshet.
Det Fredrik Reinfeldt borde berätta i sitt jultal i dag är vad han vill med Sverige. Hur vårt land ska se ut om fyra år. Hur ungdomar ska få jobb. Hur vi ska klara klimatomställningen. Hur köerna i sjukvården ska minska och skolan förbättras. Eller något annat han vill och brinner för. Men det kommer han troligen inte att göra. För hans idéer har tagit slut.
Det är inte bara (S)-färgade ledarsidor som ser alliansens färglöshet eller möjligen tomhet på framtidstankar, när nu mycket av drivkraften har gått förlorad. Den sänkta skatten lockade, enade och drev på allianskonstellationen. Också moderata ledarskribenter som PJ Anders Linder, SvD saknar något. Han skrev i sin lansering av SvD:s borgerliga idédebatt: Tänk om allianspartierna kunde lägga samma energi och kraft på att utforma näringslivs- och innovationspolitik som på att minska statsskulden. Från min egen utsida känns det som om allianspartierna efter valet har hamnat i ett inlåst och passivt avvaktande: vem ska tillåtas ta initiativ? Vem ska där få utrymme i budgetar för att leverera? Hur ska "partikelborgarna" - de tre småpartierna - få sitt och undvika att pressas åt sidan?

I jämförelse med socialdemokratin talar vi om Reinfeldts läge med olika storheter. För att upprepa: på valdagen var (S) något större. Däremot är den mentala känslan den motsatta och i takt med socialdemokratins avvaktande med det mesta "riskerar" partiet att Reinfeldt och moderaterna, trots idélösheten, fördjupar sina rötter i regeringsmaktens jordlager. Magnus Ljungkvist kortbloggar igen från fjärran land:
Ser man till verkligheten har vi en regering utan empati, en regering som till exempel drar in handikapptillståndet för en kvinna utan armar och motiverar det med ekonomiska skäl.  Om inte socialdemokratin ägnade sig så frenetiskt åt att slå ihjäl sig själv så skulle den vinna på walkover.
De "nya moderaterna" har slut på idéer, menar Aftonbladet. Möjligen rätt. Det är kanske därför man i en julkampanj vänder sig till svenska väljare och efterfrågar just åsikter som julklapp. Idélöshet? Kanske. Men det som är slående är väl att det är just Reinfeldts parti som strax före julafton eftersöker tankar och förslag. Socialdemokratin borde där har varit ljusår före men något lägger hinder i vägen.

Mer med allianskoppling:
Alliansfritt,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,