lördag 25 december 2010

En snart före detta monark?

Som republikan ska man möjligen inte hoppa högt över dagens mätning om svenskarnas inställning till sin konungs fortsatta slit vid invigningsband och allehanda representativa uppdrag för Nationen. Svenska folket sägs fortfararande till 82 procent ha förtroende för Hans Majestät. I mätningen svarar också 74 procent att man önskar behålla den i hög grad odemokratiska institution som monarkin är, oavsett avlövningen av kungens direkta makt.

Socialdemokratin
har väl, om jag minns rätt, haft republikkravet inskrivet i partiprogrammet sedan 1905. Däremot har partiet under sina många år vid regeringsmakten inte lagt särskilt stor vikt vid att genomföra programpunkten. En del har tyckt att det därför ska utgå ur partiets program.

Jag har tillhört de som tycker att man kan ha en principiell hållning att "Republikkravet" är viktigt men, som i frågan om omvandlingens genomförande, ändå stå för att man inte genomför något så länge svenska folket så mastodont visar vad man vill. Behålla monarkin. Jag menar, att av principiella och av demokratiskäl genomföra republik om landets väljare inte tycker det torde vara en klockren motsättning. Minst sagt!

Det finns förstås ett annat steg, där vi möjligen har missat ännu mer och det är att bilda opinion för det som står i partiprogrammet. Inte på något sätt en isolerat sossefråga, tvärtom. Det skär igenom partierna och i styrelsen för Republikanska föreningen är ordförande Althin k,ristdemokrat och  vice ordförande Streijffert (S)-märkt. Huruvida ett republikkrav omfattas av socialdemokratisk omprövningspolitik eller inte är väl skrivet i stjärnorna. Men att i konstruktiva former hjälpa till att föra debatten och påverka opinionen är inte fel, inte ens om det handlar om kungens eller kronprinsessans framtid.

Fler: Röda Berget, Aurora,
Läs mer:
- dags att bli medlem: Republikanska föreningen
- Aftonbladet, Lena Mellin.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,