tisdag 21 december 2010

BoTrygg behöver medierådgivare

Mitt i all debatt om PR-konsulters snedsteg kommer ändå signaler om att det finns stora behov i delar av näringslivet av stöd i kommunikation. Det är det mindre men tidigare i mina ögon positivt präglade företaget BoTrygg som nu har trampat fel. Rejält fel. I en dispyt med bloggaren Calle Fridén väljer bolaget att hota med rättsak av bloggens kommentarer om arbetsmiljö och annat på företagets arbetsplatser. Som ett utgångskrav kräver företaget - undertecknat Kerstin Warvsten, att Calle Fridén ska ta bort inlägget.

Calle må möjligen passa sig. Om namnlikheten innebär samma person har bloggaren Fridén fått en uppmaning av en tidigare SM-mästare i värja. Det kan bli stickigt. Men oavsett det så har BoTrygg all anledning att backa oerhört snabbt från sina hot om juridik och annat. Det verkar som företaget tror att "bloggar" är enskilda "rättshaverister" som sitter och plitar på nätet i sin ensamhet.

Så är
som bekant inte (i de flesta fall) fallet. Vi som tillbringar en del tid med skrivande på nätet och detta ofta i dialog med väljare, politiker, intresseorganisationer och andra medier, är idag en del av det offentliga samtalet. Jag har själv stor förståelse för att egenföretagare som BoTryggs ledning inte kan ha full koll på bloggosfär, sociala medier och det samtal om politik och samhälle som här pågår dygnet runt. Men en sak är klar: Om företaget Bo Trygg kör med krav på bloggare att ta bort inlägg av den anledningen att man tycker att det är obekväma, så bör man upp ur grottan, öppna ögonen och se att världen utanför betongblandare, tapeter och andra byggattribut har förändrats.

Att
kräva raderande av blogginlägg: Snälla  BoTrygg. Jag erbjuder en gratis kurs på temat "sociala medier" till er och era medarbetare i st
ället för rättsprocesshot mot Calle Fridén. Jag är övertygad om att det ökar ert företags förståelse för att bloggar och andra sociala medier idag inte är någon form av "sektverksamhet" utan i hög grad ger avtryck i det mediala Sverige. Jag tror att Botrygg har mycket att vinna på en ökad förståelse för detta i stället för att med irritation hota med rättsprocesser när man drabbas av kritik.

Annat: Tidningen ( i papper) Metro om Botrygg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,