lördag 4 december 2010

Mona Sahlins tal till förtroenderådet

"Vi kan inte tala till en minoritet av folket och förvänta oss en majoritet av rösterna"

Strax före lunch höll Mona Sahlin sitt tal till dagens förtroenderåd i riksdagens andrakammarsal. Socialdemokratin är en förändringsrörelse, sa Sahlin. Som en viktig lärdom av krisanalysen kom talet att kretsa kring frågor där partiet behöver omvärdera och ompröva. Utgångspunkt i de stora visionerna om "Möjligheternas Sverige" som vi minns från valrörelsen. Att skapa jämlika villkor samtidigt som partiet lägger större tonvikt på tillväxt, företagande och utveckling. Konkret gällde det en omprövning av a-kassan som framöver måste ha det bästa skyddet direkt efter att man blir arbetslös för att alla löntagare som få en rimlig ersättning. Omläggningen innebär en nedtrappning efter en tid. "Det ska alltid löna sig att arbeta", slog Sahlin fast ännu en gång och fick här en applåd av de församlade.

I samma anda blev också jobbskatteavdraget om inte hyllat så ändå något som Sahlin ville acceptera och påminde att "löntagarna har inte ställt sig upp som en man och protesterat". Jobbpolitiken upprepades och där lyfte Sahlin fram småföretagarna. Hon markerade att jobbpolitiken är en utbildningslinje. Den
ekonomiska politiken ska bygga på kunskaper. I talet gav Sahlin också en känga till blockpolitiken med den strategiska insikten att en uppluckring av den innebär försvagning av Reinfeldts position. Reinfeldt ja. Moderatledaren omnämndes ganska parantetiskt. Sahlins avslut, efter ett par tankar om partiets organisation, var: "Ska vi vinna val måste vi bli oss själva igen. "Ruska av det dåliga självförtroendet och "Ta vara på krisinsikten".


Ett bra tal levererat av Sahlin. Men min tanke från i morse står sig nog: Monas budskap ska övertas av någon annan. Förvisso är partiet ett lag men uppgifter säger att det nu blir en stor avgång med val av ny partistyrelse på extrakongressen. Där blir också politiken intimt förenad med företrädarfrågan. Och utan att överdriva spänningar inom (S): Partiet jagar ledare som möjligen tar tillvara "arvet" från Sahlin. Eller så blir den politiska inriktningen framöver bestämd av ett nytt ledarteam efter kongressen. Om detta vågar inte jag spå idag.

Läs mer:
- Tidigare inlägg inför förtroenderådet
- DN, SvD, AB, direktrapport.
-. Löntagarbloggen: "Mona fortsätter".
- Högbergs tankar om föreställningen.
- Mitt i steget om förtroenderådet
- Aftonbladet bloggar från förtroenderådet
- AB med artikel.

Johan Westerholm om potemkinkuliss
- HBT -sossen om reformvilja
- Röda Berget om lediga platser.
- Erik Laakso om ett "radikalt, sanningssägande och skarpt tal"
- Löntagarbloggen från förtroenderådet.
- Viktor Tullgren från samma plats.
- Sandro Wennberg bloggar om förtroenderådet från distans

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern  
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,