söndag 12 december 2010

Beteckning Terroristbrott, Reinfeldt kommenterar och Åkessons stab talar om "muslimkramare"

[uppdaterad] Nu på morgonen hör jag att gårdagens sprängning i Stockholm får beteckningen Terroristbrott. Säkerhetspolisen har tagit över utredningen och gör det med erkännandet "Vi kan ha missat något". Uppenbart så. Från regeringen hittar jag ingen kommentar annat än att utrikesministern har twittrat i natt. Under skrivandet kommer ändå info om en presskonferens med Reinfeldt. Men läget borde kräva mer av oss alla. Sverige har inte varit befriat från galningars illdåd. En statsminister och en utrikesminister har drabbats. Terrorgrupper har också slagit till. En sprängning på den västtyska ambassaden och kidnappningshot av en tidigare minister är två exempel från 70-talet. Men i jämförelse med andra länder har Sverige möjligen känts trygggt.

Möjligen är feltramp i efterreaktionerna väl så stora hot mot demokrati och öppenhet som gårdagens sprängning om den ses isolerat. Det gäller att politiska ytterligheter inte lyckas fånga våra sinnen för kollektivt avståndstagande och kollektiva domar mot andra människor.

I vissa hänseenden är sådana böner helt bortkastade. Det handlar exempelvis om Sverigedemokraterna som bygger hela sin existens på en levande misstro mot andra människor. Ett terrordåd där det finns uppgifter som antyder en koppling till islamism, i det här fallet tecknade profetbilder, är rena guldgruvan för partiet. Därför får signaturen "Kapten Haddock" en kort men mycket talande reaktion när kan skriver på Jimmie Åkessons politiska sekreterares blogg om händelsen. Alexandra Brunell, betald i riksdagen av skattepengar, svarar kort och gott "muslimkramare". Man kunde ha önskat sig omdöme, reagera när fakta finns, undvika det kollektiva strafftänkandet. Inte minst kan man ställa sådana krav på riksdagspartiers omdöme. Sd:s riksdagsinträde gör att man får ompröva förväntningarna om att förnuftet gäller alla i det svenska parlamentet. Hoppas att andra avhåller sig.(Tor uppmärksammar mig också på ett twitterinlägg...)

För min egen del förändrades min syn av den 11 septemeber, World Trade Center. Mitt tålamot och min acceptans för "terrorbekämpning" ökade. Min bekvämlighet att tillbringa tider i säkerhetskontrolle och till och med utsättas för "enskild undersökning" ökade. Min förståelse för myndigheters behov av ökad spaning på olika sätt blev starkare. Där ligger ett hot mot integriteten, om fler ökar sin acceptans allt högre därför att hoten runt omkring oss uppfattas som höga. Även om så inte skulle vara fallet.

Gårdagens händelse
lägger möjligen en jordmån för ökad intolerans och ökad acceptans för "kriget mot terrorn". Man ska och man får inte vara naiv. Man ska och måste försöka skydda sig och det land man ansvarar för från att utsättas av våld och terror. Men att bygga främlingsfientlig politik på gårdagens händelse är förkastligt och något som många bör markera emot.

Medier:  AB1,  , DN1, DN2, DN3SvD1, DN om regeringens presskonf, liksom AB SvD
Bloggar:
- Torbjörn Jerlerup om lugn i reaktionerna..
- Rick Falkvinge om politik som inte sitter i hudfärgen...
- Kent Persson om händelsens effekter...
- Edvin Alam om att stå upp för värderingar.
- Johan Westerholm om integration....
- Mats Engström om det öppna samhället.
- Även Partistaten, Anna Troberg, Peter Högberg, Röda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,