fredag 31 december 2010

En statsministers nyårsbudskap

Det är verkligen regeringens nyårsafton på de två morgontidningarnas debattsidor. PÅ DN Debatt skriver utrikesminister Carl Bildt och de europeiska utmaningarna inför det kommande året. På SvD:s Brännpunkt är det statsministern som på den mindre debattsidan får utveckla en nyårshälsning till "sitt folk". Trygghet med alliansregeringen i tider av yttre hot, reformagenda och "arbetslinjens" bevarande och utveckling är budskap som ska förmedlas. Och en bra illustration av tankarna bakom finns när Reinfeldt motiverar ett ytterligare skattesteg för pensionärer: " det ska löna sig att både arbeta och att ha arbetat". Ytterligare en rak stöld av en politisk formulering som lanserats av det krisande socialdemokratiska partiet.

Det första som inryms i begreppet "arbetslinje" är...just det. Ett nytt femte jobbskatteavdrag. Reinfeldt skriver:
När statsfinanserna tillåter ska ett femte steg i jobbskatteavdraget genomföras. Om ekonomin förstärks öppnas även för en halvering av momsen på restaurang- och cateringtjänster.
Hade de andra allianspartierna fått bestämma hade nog inte detta varit prioriteringen. Centern visade utåt en stark tveksamhet redan till det fjärde steget. Folkpartiet hade mycket hellre sett en slopad värnskatt. Men nu är styrkeförhållandena som de är. Myntet har inte längre någon "baksida i form av välfärd" som under de "nya moderaternas" tid alltid skulle beaktas. Det antyds att skolan ska fortsätta förbättras men om det innebär förstärkta resurser är oklart. Det antyds att unga och funktionshindrade ska prioriteras i "arbetslinjen". Men hur sägs inte. Och framför allt: Det saknas i Reinfeldts artikel flera viktiga områden som borde vara prioriterade för en regering.

"Sverige har inte råd att se människor fastna i utanförskap." Så skriver statsminstern. För alla dem som ändå har fastnat där och drabbats av sämre villkor vid exempelvis sjukdom verkar inte några ljus i mörkret tändas. Den så kallade arbetslinjens mörka baksida. Det finns förstås mycket mer som inte ingår i Reinfeldts budskap. Jag trodde inte att en statsminister skulle skriva en nyårskrönika utan att ha med miljöperspektivet. Det saknas. Reinfeldt talar inte om bostadsförsörjningen, inte om problemen som människor möter i kollektivtrafiken och inget om sjukvården. Och trots en tyngd på talet om "arbetslinjen" kommer arbetslösheten att efter 2011 ligga på knappt åtta procent. Långt ifrån full sysselsättning.

Denna
sista dag 2010 får man ändå le och vara vänlig. Jag tillönskar statsministern och hans familj, Filippa och barnen, ett riktigt Gott Nytt År.

Andra nyårsbudskap
:
- Egen bloggårskrönika
- Svensson om 2010
- Johan Westerholm med nyårskrönika.
- Fritt ur hjärtat med nyårshälsning
- Tokmoderatens hälsning....
- Edvin Alam hälsar nyåret....
- Peter Högberg med nyårslöften
- Thomas Böhlmark med nyårshälsning, London.
- Björn Andersson med nyårshälsning.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,