lördag 18 december 2010

Revisionsbesparing a la moderaterna äventyrar kvaliteten i vården

En toppmoderat började under en presentation av revisorernas plan för granskning av vårdvalsreformen ifrågasätta omfattningen och innehållet i granskningen. Det där jag varit med om förr. Det verkar inom partiet finnas en negativ syn på att den verksamhet man ansvarar för och framför allt det egna styret blir granskat. Det är en farlig syn.

Revisorerna är den sista budgetposten, ca 37 miljoner på kostnadsnivå i landstinget om 61 miljarder. Jag brukar ofta ta deras verksamhet som ett föredöme. Härifrån kommer inte bara "torra" sifferunderlag. Revisorerna bedriver en omfattande granskning av verksamheternas kvalitet och processer och ger oerhört viktiga underlag till oss som på olika nivåer fattar beslut om vård och kollektivtrafik.

landstingets budgetmöte dök ett förslag plötsligt upp om att skära ner anslaget till landstingets revisorer. Jag var inte där själv men det verkar ha orsakat stor förvirring. Beslutet blev, efter S-krav en återremiss. I Radio Stockholm citeras även den moderata ordföranden i landstingsfullmäktige, som verkar förvånad, men finanslandstingsrådet tycker att också maktens granskare ska "vända på alla stenar".

Sakfrågan är ganska klar för mig: Revisorernas möjligheter att jobba är viktiga för partienter och kollektivresenärer. Deras rekommendationer handlar inte bara om ekonomi utan också om hur landstingets verksamheter ska bli bättre. Det är en mycket olycklig syn som verkar finnas i ledarskiktet inom landstingsalliansen. Kristdemokraternas Stig Nyman säger till Radio Stockholm att förslaget kanske inte var så värst välbetänkt. Han har helt rätt, han Nyman.

Fler bloggar:
- Bertil Allard med exempel från revisorernas granskning.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,