tisdag 4 september 2007

Ljusårsskillnad i synen på rättvisa

"Vi ska ha en rättvis sjukvård", säger sossarna. "Vi ska ha en rättvis sjukvård", säger borgarna. Men likheten i retoriken blir till oceaner av skillnader i praktiska förslag. Borgarna menar att rättvisa är att alla får lika. Sossar menar ofta att rättvisa handlar om "få efter behov." När det handlar om sjukvård har (s) faktiskt lagen på sin sida. Hälso- och sjukvårdslagen är ganska tydlig.

Under paroller om valfrihet förändras nu vården i Stockholms län. Jag har tagit upp det i tidigare inlägg. Ibland kan saker se så ljusa och glättiga ut när de politiska pappershögarna beskriver förslagen. Vill det sig illa blir verkligheten en helt annan. Det är det vi nu kan ana i Stockholm. Mitt i Huddinge berättar den här veckan om vårdcentralen i Vårby. Ett område där ohälsan är betydligt högre och allvarligare än i övriga Huddinge och i övriga länet. Det kräver mer till vården, också till vårdcentralen. Också så praktiska saker som att besök tar längre när språkbarriärer ska passeras kräver resurser. Elisabet Svensson, chef för vårdcentralen, berättar om det. Tyvärr har hennes och andras varningar klingat ohörda i landstingshuset.

Vi borde fortsätta att utjämna. Fler specialister till förorten, inte fler till redan välförsedda innerstaden. Mer till psykiatrin på vårdcentralerna och en läkartäthet som krävs i områden med högre sjuklighet. En fördelning av pengarna som tar hänsyn till människors behov, alltså.
Nu går det åt rakt motsatt håll. Det kallas för "valfrihet" och benämns "rättvisa". Fy fan!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,