En verksamhet som blir populär och attraherar stockholmarna kommer att få många patienter, ta emot många besök och därmed få höga ersättningar för detta arbete. Mindre populära verksamheter får färre besök och därmed lägre intäkter.Visst har det ett drag av nöjesanläggningstänk bakom. "Nu ska vi locka besökare till vården /karusellerna. Varje besök är viktigt för ekonomin. Så ska det ge lönsamhet. Men det finns onekligen tre punkter där jag menar att borgarna gör rätt.
1. Valfriheten i sig / rätten att gå till den läkare man har förtroende för. Har funnits länge i avtal men bra att betona.Men i stort är det en borgerlig vårdsoppa som ingen vet hur det slutar. Eller med Filippas egna ord. ingen vårdgivare med säkerhet vet hur utfallet i kronor blir när vårdvalet införs. Å ena sidan vet vi att områden med yngre befolkning men höga ohälsotal kommer att förlora. Det visar de beräkningar som Filippa Reinfeldts egna tjänstemän har gjort. Å andra sidan avstår hon från en av politikens viktigaste uppdrag. Att prioritera när resurserna är begränsade. Att skapa styrmetoder för att vården ges efter behov, inte efter utbudet av vård. Det sistnämnda innebär helt riktigt att sjukvården kan komma att dra mycket mer pengar än idag. Det behöver inte leda till minskade vårdanslag. Det är inte där min huvudsakliga kritik ligger.
2. Avskaffande av extratillskott bara för att vårdenheten är privat. Tidigare har borgarna tecknat extra gynsamma avtal med privata intressenter, just därför att de är privata. Det är bra att det försvinner.
3. Inte bara morötter. Också avdrag i ersättningen om man inte ger den vård man ska. Vi prövade mycket mer exempelvis målrelaterade ersättningar. Bra. Men det finns saker man faktiskt SKA göra just därför att man ÄR anställd eller är vårdenhetschef.
Vårdvalet innebär också att de psykosociala insatserna på vårdcentralerna riskerar att försämras. I de områden som förlorar är ofta det behovet särskilt stort. Ytterligare en punkt som inte kommenteras av F.Reinfeldt.
Det är uselt att man inte före beslut försöker bedöma effekter. Det borde vara en plikt gentemot de som behöver vård och mot skattebetalarna. Så sker inte. Därtill är beslutsprocessen panikartat hastig. Man vet inte vad man gör. Man bortser från hur de egna partierna i t.ex. Halland har lagt upp vårdvalet efter tre års förberedelser. Dåligt!
intressant? Andra bloggar om: politik, sjukvård, filippa reinfeldt, stockholms läns landsting, orättvisor
2 kommentarer:
Ja jämförelsen är riktigt bra. Detsamma gäller för skolorna, där vet heller ingen hur det kommer att sluta med obegränsad valfrihet; kom till våra karuseller liksom. / Lotta
Nu fick jag mig ett gott skratt! Du skriver alltid bra och intressant. Jag kommenterar väldigt sällan, trots att jag alltid läser din blogg.
Och detta var en fullträff, vad gäller likheten med ett nöjesfält i de formuleringar som Filippa Reinfeldt gör. Jag orkade i ärlighetens namn inte läsa hennes debattinlägg, det alliansen säger är ofta "favorit i repris" och jag vet sedan länge att jag inte delar deras människosyn!
Ha det gott!
Skicka en kommentar