Så har en ny försvarsminister, Tolgfors, tagit över krut och kanoner. Å jösses! Det var sannerligen inget skarpt framträdande han gjorde vid presskonferensen. Och fram till nu har han varit helt väck från den synliga politiska arenan. Men man får väl trots allt ge honom några dagar. Jag delar Peter Hultqvists omdöme om Odenbergs framträdande. Starkt, bittert, men med engagemang. Avgången väcker spekulationer och funderingar. Är det verkligen politiken det handlar om? Ligger annat bakom? Gamle klasskamraten och SvD-journalisten Göran Eriksson skriver i en analys: "Det som är förvånande är att han avgår på grund av en formulering i finansplanen och inte på grund av ett skarpt besparingsförslag."
Annars kan man ge statsministern visst stöd för sitt agerande i regeringsförklaringen. Försvaret tillhörde inte de framskjutna ämnena i den, för ett år sedan. Det är i sin tur ganska väl förankrat hos väljarna. När de gick till valurnorna i september tillhörde verkligen inte försvarsfrågorna "top 15" på listan över viktiga frågor (se ex Svt:s VALU). Med det sagt finns det ändå skäl att vara kritisk mot regeringens hantering. Min "lärofader" Håkan Juholt var tydlig som vanligt i Stuio ett: Först tar man bort pengar, sen bestämmer man vad försvaret ska göra. Han konstaterade också att den ende i regeringen som jobbat med försvarsfrågor försvinner. Försvarspolitiken är nu överflyttad till finansdepartementet.
Reinfeldt gör som alltid. Han skyller först på sossarna. "De sa att det fanns 30 reformmiljarder. Därför lovade vi det i valet". Sen ska utanförskapet brytas och jobben komma. Det kräver ordning på ekonomin. Därför försvarsnedskärningar. Inte ett ljud knystas om skattesänkningarna som utlovats och ska levereras. Där får försvaret ta sin del. (se även inlägg av Claes)
Den stora risken för Reinfeldt är att avgången lättar på det valstrategiska galler som fram till nu har legat över "riktiga moderater". Väljare som fram till nu hållit tyst av hänsyn till det stora: makten. När nu gallret dragits bort av Odenberg legitimeras kritiken. Det återstår att se om ropen skallar vidare till andra politiska områden.
Intressant? Andra bloggar om: politik, försvaret, Mikael Odenberg, regeringen, Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors,
2 kommentarer:
Äntligen en politiker med ryggrad som vågar stå för sina åsikter - tyvärr tillhör Odenberg en minoritet bland dagens politiker.
Det ska bli intressant att som om den person som får administrera försvarssörjan sätter makten före ryggraden - fast ÖB har ju inte gjort sig känd för att besitta någon vidare ryggrad tidigare.
Jag vill påstå att det är få av Försvarsmaktens uppdragsgivare - dvs det svenska folket - som verkligen vet hur illa ställt det är i dagsläget. ÖB har lyckats att gå från en övertalighet på 5000 till en vakans på 1000 officerare, och detta i en organisation där medarbetarnas kompetens är det viktigaste. Till detta kan läggas att endast hälften av platserna till yrkesofficersprogrammet fylldes i år (och då fick man skrapa i botten....)
Försvarsmaktens nya kärnverksamhet heter administration. Ledningsorganisationen och antalet generaler är idag större och fler än när Försvarsmakten var som störst på 60-talet. Det är redan idag svårt att bemanna den utlandsstyrka vi har - och att nå upp till de politiska målen är omöjligt - det finns helt enkelt varken officerare eller materiel för detta.
Försvarsmakten går sakta men säkert mot en fullständig systemkollaps - ledd av ÖB Håkans Syrén.
Jag vet för jag har varit anställd i Försvarsmakten de senaste 20 åren och sett förfallet inifrån...
Undrar om också Socialförsäkringsministern kommer att avgå?
Försäkringskassan har gjort mycket kraftiga nedskärningar och har knappt resurser att klara omställnings arbetet längre. Den telefonikundtjänst som ska sitta i Sundbyberg (tror jag) och hantera förfrågningar från allmänheten har bara ca: 70 pers. klara. 210 anställda ska jobba där den 1/11. Det finns inga handläggare att skicka dit eftersom de behövs i ordinarie handläggning för att klara utbetalningar m.m.
Nu blir följden att de genomförda nedskärningarna inom FK leder till att det inte går att rationalisera och effektivisera arbetet. Alla resurser behövs för att hålla näsan över vattenytan. "Overheaden" som skulle vara bra att ha för att klara omställningen har regeringen sparat bort!!!!
Kul va!
Skicka en kommentar