onsdag 5 september 2007

Usel Filippa-analys av SvD

Ibland sägs det att journalister ska granska makten. Den uppgiften har Svenska dagbladet avsagt sig. I en ledarkommentar pekar man idag på att sjukvårdens makthavare nummer ett i Stockholm, Filippa Reinfeldt, nu får kommentera reformer också. Inte bara figurera som mamma, statsminsiterfru och annat. Det är bra i sig. Hon har sin egen plattform, sina egna uppdrag och ska både hyllas och kritiseras för det. Det sorgliga är att SvD bekräftar hur usel journalistik man bedriver gentemot landstinget. Hade socialdemokraterna haft ansvaret hade partiets företrädare ställts till svar för allt. Filippa Reinfeldt slipper det av något skäl. Ett exempel är nyheten idag om att karolinska sjukhuset ställer in operationer. Vad gör Filippa åt det?

I stället för granskning ägnar sig tidningen åt patetsiskt hyllande av en politik man faktiskt inte vet ett dugg om. Man kommenterar glatt att många vill driva vård. Men man har inte fattat att det ännu inte är riktiga doktorer som tagit på sig rocken och stetoskopet och tar emot patienter. Det som har hänt är att en "kryssa- fyll i"- lapp har sänts in till landstinget. "Jag vill vara med" säger ett antal nya och gamla vårdgivare. Men det oppositionen länge kritiserat och det som ännu är ett oskrivet kort är vad som händer när systemet sätts i sjön. Vad gör den nu så entusiastiske vårdgivaren när ekonomin inte går runt? Förutsättningarna är ännu ganska dimmiga. I Flemingsberg är 13 av 14.000 personer listade på vårdcentralen. Det är högt. Men vårdcentralen förlorar sitt ersättning för att man har större vårdbehov än andra vårdcentraler. Möjligen kan man balansera det genom att lista de som idag står utanför. Men om det ska delas med en eller två andra vårdgivare går kalkylen inte ihop. Det är risken ocksås på Järvafältet och på andra platser.

Det mest anmärkningsvärda är att alliansen och Filippa Reinfeldt sjösätter något hastigt och ogenomtänkt. Felen ska rättas till i efterhand. Svenska dagbladet och andra kan få många spaltmeter att skriva om "vårdskandaler" efter årsskiftet. Men det är väl mer troligt att tidningen fortsätter sitt flygbladsliknande hyllande av alla jippon som borgerligheten hittar på.
Intressant?Andra bloggar om: , , , , ,