tisdag 11 september 2007

Rapport från ett delvis USELT kommunfullmäktige

Uselt, borgare! Hade det varit engelska parlamentet hade det varit en annan sak. Men vi må tycka att vi svenskar är tråkigare. Vi må efterfråga mer drag. Den svenska "tråkigheten" under möten har också ett demokratiskt syfte. Man lyssnar när någon talar. Så sköter man helt enkelt sitt uppdrag. Det gjorde inte några borgerliga företrädare när fullmäktige i går hade ett delvis eländigt möte. En sen rapport, sorry.

Jag mötes av flabb och garv när jag berättade om varför jag är engagerad i barns rätt till förskola. Ärendet var att vi sossar ville ge barn till arbetslösa och föräldralediga möjligheter till lite längre tid på förskolan. Viktigt för deras skull. Viktigt för föräldrar som måste söka jobb. En gång såg jag en bild som så tydligt illustrerade klassillnader, olika villkor och barns olika förutsättningar.(samma bild finns i Välfärdskommitténs delrapport, sid 270) Den satte sig i mitt minne. Den visade, före maxtaxans tid, hur barn till LO-medlemmar i betydligt lägre grad än andra hade förskoleplats. Deltider, nattarbetstider arbetslöshet och att förskolan var för dyr var möjliga förklaringar. Nu är det bättre. Men fortfarande ställs barn till arbetslösa och föräldralediga ute från stora delar av verksamheten om de vill vara med. De har också rätt, menade jag. Och garvades ut. Olika uppfattningar respekterar jag. Men att folkvalda beter sig som sandlådebarn...*suck*

Jaja, den som kämpar för något gott..klarar sånt. För övrigt avhandlades en radda ärenden, som finns i snabbprotokoll. Någon (fråga inte vem) hade beordrat mig till att vara föredragande för VA-TAXA!? Obegripligt, men jag talade i alla fall om vikten av att stimulera hushållning genom en större rörlig del av avgiften. Något som också miljönämnd och
samhällsbyggnadsnämnd tyckte. Men fullmäktige ville inte ha det så.

Andra viktiga frågor var att ett utvecklingsprogram för Flemingsberg lades fast. Fick alldeles för lite tid men vi var väl urtrötta då. Just nu präglas annars debatten om kommundelning. De borgerliga har sin allians med Drevvikenpartiet och har så byggt in en kommundelning i sin majoritet. 1999 sa Huddingeborna nej till delning. Därför vill man nu göra om folkomröstning och bara låta den östra kommundelen (25 procent av Huddinge) att rösta. Övriga 75% som också berörs, får hålla käft och lida. En interpellation om detta lades.

Tack och lov bordlades ett antal motioner till kommande njutningar i fullmäktigesalen.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska ni sossar alltid vara emot kommundelningar? Och varför är det så viktigt att de som ej berörs direkt av indelningen ska rösta. Det är väl de i utbrytar kommunen som berörs främst..
När det gäller förskolan så har jag fått uppfattningen att det är i sossestyrda kommuner man får MINDRE tid för barnen på dagis.. Detta grundas dock bara på min erfarenhet där Botkyrka och Södertälje endast berättigar till 15 tim i veckan om föräldern är föräldraledig eller arbetslös. Däremot Stockholm och Solna berättigar till 30 timmar i veckan för samma kategori.
/Fredrik

Peter Andersson sa...

Nej, det är inte enbart de som bor i vår östra kommundel som berörs. Verkligen inte! "Hela huddinge" har investerat i den östra kommundeleng. Hela Huddinge påverkas av beslutet när saker ska delas upp och dessutom finns det poster där en delning orsakar direkta kostnadsökningar, som ex förlust av pengar i kostnadsutjämningen. Dessutom är det väl verkligen en demokratifråga. Varför utesluta tre fjärdedelar av invånarna? Är det demokrati? Sen kan man väl allmänt säga att vi kanske sätter välfärden och möjligheter att betala för den före att ändra administrativa kommungränser. Sen pekar ju ex Ansvarskommittén på att fler kommuner kan komma att behöva slås ihop, inte delas alltså, för att klara framtidens välfärd.

Du kan läsa mer om utredningen
här

När det gäller förskolan och rätten till plats för arbetslösa och föräldralediga så är det väl utmärkt om Huddinge kan följa exemplen från kommuner som har längre tid, oavsett vem som styr.

Anonym sa...

Men Peter då! Du vet att Jelena garvade åt dig. Föresten ska inte du komma å prata om å bete sig illa i fullmäktigesalen. Du anklagade ju Jelena (ordf. Förskolenämnden) att peka finger å våra medborgare. Så får man väll inte göra? Nog för att du har kontroll på vad som skrivs på din egen blogg men hur ska du kunna tas på allvar när du inte berättar hela historien. Du vet varför jelena skrattade och då vet du också att det inte va pga. dina åsikter.

Peter Andersson sa...

Erik
Vet egentligen inte vad du pratar om. Möjligt att ni i moderaterna har en annan kultur men i de församlingar jag vistas i är den typen av beteenden inte acceptabelt, och något som fullmäktiges precidium borde ta med gruppledarna. OM man inte gör det så är det väl ingen katastrof. Den typen av nonchalans har inte förekommit förut under mina år i församlingen. Så det händer säkert inte igen.