fredag 7 september 2007

Reinfeldts hemlighetsstämplade papper

Förlorare: Rågsved, Högdalen, Hagsätra, Valltorp, Kalhäll, Södertälje,Fittja, Rinkeby, Södermalm.
Vinnare: Stockholms innerstad, Nacka, Bromma

Det krävdes ett hemlighetsstämplat material för att medierna, i dag SvD, skulle börja granska effekterna av "Vårdval Stockholm". Detta har oppositionen och flera vårdcentralschefer försökt få majoriteten att fatta länge utan att får svar. Det är inte vafriheten i sig som är problemet. Det allvarliga är den mycket medvetna politiken att skära bort de extra resurser som vården i utsatta områden behöver för att kunna ge vård på samma villkor som i övriga länet.

Man tar sig för pannan över nyhetsflödets sirapsliknande flöde. Du som läsare av min blogg har vetat det länge efter att ha läst mina inlägg. Vi fick veta att det sociala indexet tas bort. Att det inte ger några förändringar generellt. "Vi kompenserar med tolkersättning", sa man. När sjukvårdsnämnden hade möte i juni ställde jag frågaor om detta till Filippa Reinfeldt. Men så som alltid uteblir svaren. Skrämmande!

I ett (av många) brev till ledande sjukvårdspolitiker skriver chefen för Vårbys vårdcentral:

Dessutom har man satt ett högt besökstak för läkarbesök- man kan alltså tjäna mycket pengar på enkla besök i högutbildade områden. MEN på kurator/ psykologbesök har man satt så lågt tak att vi inte får betalning för de besök vi har idag - vi skulle få full betalning för 600 besök mot att vi idag har 1500. Vi som har svårt att få doktorer kan ju ersätta många besök med kurator/ psykolog då det är det pat egentligen behöver ,men detta tillåter inte det föreslagna systemet

Politiken ska tydligen INTE kommentera eller ta ansvar. Så var det när jag ställde frågor. Så är det i SvD-artikeln.

SvD har erbjudit partierna i den borgerliga alliansen att kommentera hur det nya ersättningssystemet slår. Men moderaterna har avböjt och de övriga har SvD inte lyckats.

Men om Filippa Reinfeldt inte står för sin politik så uttalar sig ändå de privata vårddirektörerna i SvD, här Caremas VD som driver mottagning i Rågsved.

– Vi får sämre förutsättningar. Det är skillnad på att arbeta i välbärgade områden och de som har många problem och jag hoppas att vi kan få politikerna i landstinget att förstå det.

Det är möjligen en tillfällighet att vårdval Stockholm gynnar områden med kraftig borgerlig dominans. Men när borgerliga politiker ger gåvor till samma grupper gång efter gång och samtidigt hugg och slag till andra så försvinner all rimlighet i slutsatser om att det skulle vara
tillfälligheter. Det är faktiskt en moderat utformad politik som tack för rösten på valdagen. Ett syniskt spel som drabbar människor i redan utsatta områden.


Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ja bevare mig väl, hur ska vårt stackars land se ut efter fyra år - för det lär knappast bli fler - med de här stollarna vid makten?

Thomas Tvivlaren sa...

Nicklas Eriksson: Det tråkiga är ju att det i sedvanlig ordning troligtvis kommer att ta betydligt längre tid att återställa det de lyckas rasera under sin tid (om den nu blir 4 år är en annan fråga).

Än mer tråkigt är att alternativet är oroväckande blekt och identitetslöst. Det skulle inte förvåna om det inte blir så mycket "återställning" när de än en gång hamnar i maktposition.

Anonym sa...

I besöksstatistiken kommer det att se ut som att alla sjukvårdsinrättningar har lika mycket att göra. Men i de rikare delarna av staden kommer sjukvårdsbesöken bestå av föräldrar med snuviga barn, som de vill ha friska nog så att de kan få in dem på dagis.

Anonym sa...

Samtidigt öppnar massor av nya husläkarmottagningar runt om i länet, tack vare borgarnas politik. Även i sk fattiga områden, förmodligen är det väl invandrade läkare, som nu ser sin chans praktisera sitt yrke istället för att köra taxi. Tolk lär inte behövas.

Peter Andersson sa...

Tack för kommentarerna.

Attila: vi har ännu inte sett hur många nya som öppnar. Det vi vet idag är anmälningar om så kallad autorisation. Hur många som sedan startar på riktigt är skrivet i stjärnorna. De vet ju inte ens förutsättningarna när de anmäler sig.
Exemplet Flempan. 14.000 invånare, 13 000 listade på vårdcentralen. Man förlorar allt extra som behövs för att ha tillräcklig vårdkvalitet. Det blir mycket svårt att täcka upp det med "tvångslistning" av de 1000 som är kvar, där en del kanske VALT en vårdcentral i stan eller VALT att INTe lista sig. KOmmer det ännu en aktör ska de "slåss" om samma invånares "peng". = mission impossible.

Däremot, som "Anonym" skriver här ovan...om doktorn etablerar sig mitt i högen av mottagningar på östermalm är kundkretsen mycket stor av friska "kunder" som gör snabba besök som ger intäkter till doktorn. INTE mycket till vård efter behov.

Att doktorer får jobba som det, inte köra taxi är jag helt FÖR. Ett vansinnigt uttryck för den diskriminering som förekommer. Däremot är det väl svårt för en doktor från låt oss säga Iran att klara sig utan tolk i ett område med kanske 90, 100 eller 150 olika språk....

p

Anonym sa...

Iranierna går till den iranska läkaren, araberna går till den arabiska läkaren... Det löser sig nog. Och så pratar de flesta svenska, trots allt.

Den fria etableringsrätten kommer med all säkerhet att medföra att det kommer öppnas fler mottagningar på platser där många är sjuka, eftersom det är mer lukrativt att starta verksamhet där. Och då är själva fördelningen löst.

Dessutom kommer vi att få en mer mångfascetterad vård. Det tog mig många besök innan jag insåg att min husläkare var smittskyddsexpert; han hade aldrig haft behovet att marknadsföra sina talanger då han jobbar inom ett slags homogent kooperativ. Nu har han mycket större möjlighet att dra nytta av sina talanger.

Peter Andersson sa...

Attila
tyvärr är det varken i västvärlden eller i Sverige så att den logiska och lagfästa principen om vård efter behov gäller. Vården har hos oss, i Europa och USA t.ex, en förmåga att styras av utbud snarare än behov/sjukdom. Gäller öppenvård främst men finns också forskning om att ex utomeuropeiskt födda kvinnor för sämre mödravård..med mera! Konkret i Sverige/Stockholm tar det sig uttryck i färre specialister där sjuktalen är höga och fler/stor koncentration där de är som lägst.

Det är dessutom så att ålderssammansättningen slår igenom kraftigt. Om man därför bedriver vårdcentral i ex Flemingsbergs eller vårby, som har unga men ganska sjuka invånare, så förlorar man. Omvänt med en hög andel friska äldre...vinner man.

Glad för att du fick en specialist. Det är annars ett problem vi har, som jag tror att alla partier och befolkningen egentligen vill göra något åt. Den koncentration vi har i länet av stora världsledande sjukhus och en mycket hög koncentration av specialister gör att vi ofta konsumerar vården på, låt oss kalla det, "Anti-LEON".
LEON står för "lägsta effektiva vårdnivå". Exempelvis föräldrar som på grund av kass tillgänglighet eller okunskap åker till specialisbarnläkare vid snuva. I stället för till en fungerande vårdcentral eller närakut (som nu stängs!)

Annars brukar det vanliga exemplet på det vara att man åker till det stora sjukhusets akutmottagning med småsaker. MAn räknar med att kanske 120.000 besök görs av de som inte behöver den höga nivån, utan borde få vård på vårdcentral.... = mycket pengar som används RYSLIGT ineffektivt.

/p

Peter Andersson sa...

Komplettering.
Mina blogginlägg har mycket, och med rätta, handlat mycket om hur Vårdval stockholm drabbar utsatta bostadsområden. Men debatten borde också handla om det omvända: Hur vill stockholmarna att vi använder resurserna? Accepterar man en sanslös överetablering i innerstaden? Accepterar man etableringar som inte behövs men stimuleras att starta med skattepengar för att stimulera företagande? Accepterar man att kroniker och äldre får sämre vård i närsjukvården?

I alliansens Halland har man tänkt bättre på vad man gör och hur...Därför har Alliansen där tyckt att det var högst rimligt att politiker gör prioriteringarna att skattepengarna. Dvs var det behövs en vårdcentral. Ganska kloka borgare i Halland, kan jag tycka.

p

Anonym sa...

Borgarna vill gärna beskriva Vårdval Stockholm som en valfrihetsreform. Och för den som är frisk är den onekligen det.

En frisk kvinna i Rågsved eller Hässelby som pendlar in till stan varje dag kommer sannolikt att "lista sig" i närheten av sitt jobb. Då försvinner hennes resurser från vårdcentralen där hon bor och förs till stan. Kvar i förorten blir kroniker, handikappade, långtidssjukskrivna och äldre. De som inte har något val men har ett större vårdbehov.

Vårdcentralen i Rågsved eller Hässelby får samma resurser per patient för dessa personer med större vårdbehov som vårdcentralen i innerstaden får för de friska patienterna från förorten som sannolikt aldrig besöker dem.

Detta är den troliga utvecklingen av Vårdval Stockholm i en region med rörlig befolkning. Pengarna kommer vandra mot centrum, behoven kommer bli kvar i periferin.

Men detta är effekter som INTE visats i siffrorna i SvD och Aftonbladet. Effekterna blir alltså sannolikt betydligt större och brutalare än det som redan redovisats.

Mvh
Tystad landstingstjänsteman

Björn Fridén sa...

Johan Sjölander har skrivit ett förbannat bra inlägg på ämnet:

http://johansjolander.blogspot.com/2007/09/hellre-rik-och-frisk-n-sjuk-och-fattig.html

Peter Andersson sa...

Björn: tack för tipset. Ser med viss glädje att Sjölander också länkar till mitt :)

peter

Anonym sa...

Tänk vad bra det hade varit om man fått betalt för att gissa hur allt ska bli istället för att skriva en massa på nätet och verkligen göra något åt problemen,även handfast då och inte bara med tangentbordet.

Jaha,vad ska vi debattera härnäst när nu detta är glömt ha ha .... !?.

Liberty1

Anonym sa...

Det är åt h-e att privatisera och därmed kommersialisera våra en gång offentligt drivna välfärdsverksamheter, lika för alla efter behov, inom grundskoleutbildningar, sjukvård och äldreomsorg.
Den ekonomiska kapitalism som bedrivs inom privata företag, enligt konstens alla skrivna och oskrivna lagar och förordningar har sin primära drivkraft i att gå med en lönsamhetskalkylerad vinst. En lönsamhetskalkylerad vinst som bygger på den ekonomiska attraktionskraft som finns hos de numera kallade välbärgade "kunderna" inom en numera efterfrågestyrd välfärdsverksamhet.
Annars så konkursar man. Och det gör många välfärdsföretag också!
Dessa kalkylerbara vinstintressen, som utförs i slutna, för demokratisk insyn slutna direktions- och styrelserum, medför också att många privata företagsledare (inom skol-, sjukvårds-, omsorgsföretag)i sin girighet låter sig drivas till skattefusk.
Se nedan detta urklipp från SR hemsida....
"Omkring 60 procent av de privatläkare och sjukgymnaster som specialgranskades av Skatteverket under hösten 2005 hade så allvarliga fel och brister i deklarationerna att både företagen och ägarna blev upptaxerade."

Bengt Nilson, röd gråsosse

Anonym sa...

Privatisering och kommersialisering av våra en gång offentligt drivna välfärdsverksamheter, lika för alla efter behov, leder till att privata företag inom skol-. sjukvårds- och omsorgsföretag i sina odemokratiskt insynsbefriade direktions- och styrelserum gör sina ur den ekonomistiska kapitalismens synvinkel skrivna och oskrivna lagar och regler lönsamhetskalkylerande vinstmaximeringar somöker sig till de ekonomiskt mest attraktiva välfärdsverksamheterna och människorna. Utsorteringen har börjat!
Och medför att den moraliska kompassen förändras.Nedan ett urklipp från SR hemsida...
Omkring 60 procent av de privatläkare och sjukgymnaster som specialgranskades av Skatteverket under hösten 2005 hade så allvarliga fel och brister i deklarationerna att både företagen och ägarna blev upptaxerade.

Bengt Nilsson, röd gråsosse