måndag 10 september 2007

Sänkta skatter inget för politiker nära människor

  • " De hotar jobben och ökar utanförskapet"
  • " De låter människor leva på bidrag i stället för egen lön"
  • "De inskränker friheten för vanligt folk"
Så skulle man med terminologi lånad från alliansen kunna beteckna de kommuner som väljer att behålla skattenivån oförändrad. (SvD idag) Nu går det oftast inte att skylla på "sossar". I sak har jag inget att invända. Tvärt om. Skatter är viktiga för välfärd, för trygghet och betalar för sådant som göra att människors vardag fungerar. Och även om människor självklart kan glädjas åt mer kvar i den egna plånboken så förstår man sammanhanget. Därför är också stödet så mastodont för vårt sätt att betala välfärden. Just därför kan också moderatledda lokala ledningar i trygghet avstå från att sänka skatten. Som antyds i artikeln är det inte något nytt ens för borgerliga politiker på kommal nivå. Det verkar som att ju längre från människors vardag en borgerlig debattör tycks komma, desto mer stiger lovprisandet av sänkta skatter som vägen till allt gott.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

13 kommentarer:

Thomas sa...

Kanske är det så att man i borgeliga kommuner väljer att sänka skatten när ekonomin tillåter det?

Till skillnad från sossarna så har aliansen ju en viss koll på ekonomiska realiteter och slösar t.ex. inte bort miljardbelopp på mindre väl genomtänkta fastighetsaffärer. Din kommun har väl särkilt utmärkt sig i den frågan om jag inte minns fel.

Jag tycker du ska titta på texten till Internationalen. Speciellt den versen som sossarna har valt att stryka. Den som börjar: "Båd' stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner".

Jag har inget emot att betala skatt om jag ser att den resulterar i ett väl fungerande socialt skyddsnät, men dagens skattetryck är absurt och exemplen på hur pengarna används till rena dumheter är tyvärr alltför många.

Sossarna borde sluta klaga så mycket på den politik som aliansen nu för. Hjälp till i stället så att vi åter igen kan få ett land där solidaritet faktiskt betyder nånting och också har en stark knytning till ansvar.

Sluta förnedra människor genom att ta deras surt förvärvade slantar och sedan portionera ut allmosor i form av bidrag. Det är inte solidaritet. Det är översitteri och maktfullkomlighet!

Peter Andersson sa...

tack för kommentaren, Thomas.
- en av mina poänger var ju just den där skillnaden mellan ditt första och ditt sista stycke: Retoriskt talas om förtryck men i praktiken ofta ekonomiska realiteter.

- för den som har följt kommun eller landstings bokslut är det ganska uppenbart att det är en god konjunktur och städning av (s) förra mandatperionden som gör att alliansens partier nu har gott läge för ekonomisk kontroll, satsningar och kanske också sänkta skatter

- min erfarenhet är att det just är i kampen om att tillgodose alla fyra partiers önskningar om både satsningar och sänkta skatter som kommunekonomier gröps ut och försämras, (s) får städa upp, tappar i opinonen, borgare återkommer och gör om misstagen...

- Vad du talar om för fastighetsaffär som Huddinge skulle ha "slösat bort miljarder på" har jag ingen aning om?? Trots att jag varit med ett tag...
'
- Internationalen: nej, S har inte valt att stryka..sången sjungs av tradition 2 verser. I sak och som historiskt "dokument" stämmer det ju. SOm bekant hade vanligt folk inte rösträtt på den tiden (1902) men fick betala skatter till dåtidens "allians" så att säga.... :)

- Det där med att skattepengar används till dumheter brukar beläggas med olyckliga affärer som nästan oundvikligt dyker upp i en så stor verksamhet även om ingen önskar det. MEn för den som sitter i verkligheten och försöker sänka skatter genom att ta bort "dumheter"...brukar inte ha särskilt stor framgång. I ord låter det väldigt sunt...

- Det är oppositionens uppgift att granska makten. Den uppgiften tar vi på allvar, samtidigt som makten nu för en politik som gör en förbannad....

- Åter till det mitt inlägg handlade om: Det du skriver om att skatter är "Det är översitteri och maktfullkomlighet" har jag hört sen ungdomstidens debatter mot MUFare..men glåporden kraschar alltid mot verkligenheten och det faktum att svenska folket aldrig röstar på ett parti som har den synen. Alliansen vann om du minns, därför att det framstod som man ville satsa på välfärden.

/P

Thomas sa...

Jag ber om ursäkt. Jag tog fel på kommun. Jag avsåg Haninge kommun och deras brist på insyn i Haningehem som fick väldigt stora konsekvenser. För lite kaffe antar jag.

Det är jättebra att ni som opposition granskar makten. Vågar ni även granska de apparater som ni själva är arkitekter till? Stirra er inte blinda på det som Alliansen uppfinner.

90 miljoner mindre sjukdagar som ett resultat av lite hårdare tag tycker jag kan betraktas som en rejält stor framgång. Vad tycker du om att försäkringskassan betalade ut 400 miljarder kronor under 2006? Fördela det på antalet arbetare! Är det rimligt? Borde inte Sverige, med all företagshälsovård, primärvård, etc. var ett jämförelsevis friskt land? Det där var bara en av "dumheterna". Det finns många fler.

EU väljer att inte höja räntan. Riksbanken höjer. Varför? Jo, Sveriges ekonomi går mycket bättre än genomsnittet just nu. Du hävdar att det beror på att sossarna gjorde ett bra förarbete. Vart fanns de tongångarna när borgarna tog över förra gången? Det ras som följde då ansågs av er helt bero på regeringsskiftet. Nu är tongångarna annorlunda. Lite konsekvens efterlyses! Hur långt in i mandatperioden ska man komma innan resultaten (oavsett riktning) kan tillskrivas sittande regering?

Jag skulle vilja ha tillbaka de värderingar som Socialdemokratin stod för på 40-talet. Individen hade en mycket mer central roll då. Solidaritet hade en själklar och direkt koppling till ansvar. Det var aldrig meningen att staten skulle vara en överhöghet och förvalta alla pengar. Bidrag var inte en "rättighet" som man måste exploatera. Det var nåt som man kunde få om man verkligen behövde hjälp. De som uppbar den hjälpen var väl medvetna om att de levde på andras arbete.

S har blivit ett parti som glömt bort sina egna ideal. Ett parti som väljer att betrakta individen som mindre ansvarsfull och osolidarisk mot sin nästa. Allt måste i era ögon skötas via skatter och förnedrande bidrag. Det där känner individen av i stor utsträckning idag. Det var i huvudsak därför S förlorade valet och det är därför jag använder termer som översitteri och maktfullkomlighet.

Att en väldigt stor del av S politiker inte lever som de lär gör dessutom att budskapet ibland har en väldigt fadd smak.

Mona Sahlin ska nog se upp med Jan Björklund. Hans ord tilltalar många av era väljare och Folkpartiets politik stämmer väldigt bra med de ideal ni en gång stod för.

Peter Andersson sa...

Thomas. Tack ånyo för synpunker.
Visst kan jag hålla med om att debatten ofta blir lite väl inriktat på att få det att se ut som om allt gott händer under ens eget styre och allt ont under motståndarens. Men du har ju samma argumentationsteknik ex när det gäller haningehem. Svårt att säga att det var en "sosseaffär". Det är mer komplex än så men borgerlig regering, 500 procents ränta, Formator som dolde redovisning osv.

Lika patetisk blir det när det låter som om sverige föddes när alliansen tog över. Så är det faktiskt inte. JObben började komma i slutet av 2005. Grunden för de överskott jag ser idag i landsting och huddinge kommun handlar om effekter från åtskilliga månader tillbaks, inte från årsskiftet.

Samma med sjukskrivningar. Det VAR faktiskt inte i år som arbetet med att förbättra rehab och hjälpa sjuka tillbaks till jobb började. Ex i landstinget pågick det arbetet hela förra mandatperioden.

Det intressanta är väl kanske inte vad försäkringskassan betalar ut i sin helhet...det är väl sjukskrivningar som i stället borde vara behandling och återgång i jobb som fokus ska ligga på...

Jag tror faktiskt inte att valresultatet berodde på att sjuka eller arbetslösa upplevde att de fick för hög ersättning.

Tack för varningen om Björlund. Ja, det var ju förut Reinfeldt som var den "riktiga sossen". NU är det Fp-ledaren. Själv tycker jag det är mycket konstigt att ingen verkar bry sig om att hela den borgerliga ideologin nu verkar vara död! Ingen vill prata om den. Alla ska vara "bästa sosse". I sig är det en ganska trevlig seger för oss, tycker jag.

- Avstår från att bemöta det där om "S-politiker och moral". Dumheter görs av individer..och finns representerat överallt, inte minst i ett parti som har stöd av nära halva svenska folket.

Sist....du skriver att.."Allt måste i era ögon skötas via skatter och förnedrande bidrag" MEN det var ju precis det jag skrev mitt inlägg utifrån. ALLA ställer nu upp på det. Det innebär ju också att du har stora möjligheter att bilda ett eget parti som bygger på att "skatt är stöld och förtryck. Lovar att du skulle ha starkt stöd i delar av bloggvärlden i alla fall....Även om , som sagt, det är lättare att prata och skriva om det än att göra det när man har det politiska ansvaret.

p

Thomas sa...

Du tycker att det faktum att andra partier nu tagit över Socialdemokratins glömda värderingar är en stor seger för er. Det förklarar ju ett och annat...

Peter Andersson sa...

nej Thomas, så sa jag inte. Men ta det konkret i stället för abstrakt. Jag hävdar att våra värderingar och vår ideologi går igenom de beslut vi fattar, varje dag, i kommun, landsting och riksdag. Det kan illustrerar väldigt konkret från...typ 290 kommuner. Bevisbördan är svårare för dig..om våra "glömda värderingar."

Det stora är att ingen verkar stå upp för värderingar som tidigare borgare har kämpat för. INte ens reinfeldt står ju idag för den politik har själv med egen penna skrev under under flera år när han var moderat gruppledare i riksdagen. Det är otroligt att det inte lyfts fram mer. Snacka om att svika värderingar.

Thomas sa...

Du säger att jobben började komma 2005. Det var nog snarare så att den dolda arbetslösheten för första gången i historien gick över 600.000 då. Totalt sett är siffrorna lite annorlunda.

Siffrorna på dold arbetslöshet är ett av bevisen för era "glömda värderingar". Den flumskola vi har idag är ett annat. Tro det eller ej, men jag skyller helt och hållet min sons permanenta hörselnedsättning på den skolpolitik som förts av S de senaste 30 åren. Göran Persson står inte så högt i kurs bland nära och kära (där det även finns lärare).

Peter Andersson sa...

Jag tittar och tittar på dina siffror och tycker mig se en bekräftelse på att jag hade rätt. Fiffigt det där med att "åka längst linjerna. Ser du trenden ändå från 06..det minskar på dolt och minskar på öppet. Ser du att det går att hitta "punkter" där man också kan bevisa tesen "borgarna ökar arbetslösheten," om man vill. Bara att välja rätt sätt att beskriva det.

Ja du. Själv gick jag i skola under 6 år när sverige och kommunen styrdes av borgare. Jag skulle kunne skriva en lista över brister. Men det är ett patetiskt resonemang. Visst skulle jag kunna berätta för dig om hur borgarna skar bort miljon efter miljon från skolor och förskolor i huddinge i början av 90-talet..effekter som vi ser idag i skolorna....men det blir lite väl svävande och hypotetsiskt för min del. DEssvärre är det väldigt konkret för eleverna.....

Och du pratade förr om skatter..får du ihop din egen ekvation: bra skola, sänkta skatter...?

Thomas sa...

Peter, jag kan för mitt liv inte begripa hur du kan få det till att jobben började komma 2005. Det spelar ingen roll hur man läser diagrammet! Den enda minskningstrend jag kan se (förutom de pucklar och dippar som återkommer varje år som ett resultat av att skolan slutar och börjar) startar nånstans i oktober -06 ;-)

Sänkt skatt och bättre skola? Ja, det är precis vad du ser hända nu. Flera kommuner sänker skatten. Samtidigt utlovas miljarder i utökat stöd till bl.a. lågstadiet. Hur det är möjligt? Ja, kanske för att det sociala skyddet står för 43% av de offentliga utgifterna. En förbättring där ger väldigt mycket pengar. På två sätt. Färre bidrag behöver betalas ut samtidigt som staten får in mer skatteintäkter från bestkattade löner.

Peter Andersson sa...

Före valet skrev konjunkturinstitutet (vars VD nu jobbar som statssekreterare för alliansen)
”Sysselsättningen har ökat snabbt sedan drygt ett år. Den höga tillväxten och en långsammare ökning av produktiviteten innebär att sysselsättningen fortsätter att växa. Sammantaget ökar sysselsättningen med 162 000 personer från 2005 t.o.m. 2008. (hur f-n får man in länkar här???)

Hur det är möjligt? ja, inför nästa års budget i vår kommun ökade kommunens intäkter tack vara drag i ekonomin med typ 60 miljoner mellan två sammanträden. För den som ska hävda att det beror på något som skett sedan valet är utmaningen ENORM att hitta bevis för det.

Men jag lyssnar gärna om du har några konkreta förklaringar? Lite svårt eftersom det är eftersläpningar i kommunens intäkter ...:)

Det finns inte en enda politiker som tycker att det är bra att betala ut bidrag för sjukdom eller arbetslöshet.
Men det är en RÄTT man har i vårt land om man hamnar där. Eller...vad blir det om du får bestämma? Noll kronor?

JAg skrev till dig förut att vi tex i landstinget har jobbat under hela mandatperioden med att få människor rehabliterade och i jobb i stället för utanförskap och bidrag..ett arbete som tack och lov varit ganska framgångsrikt.

Landet Sverige grundades inte av alliansen i september 2006! Ibland verkar man vilja hävda det...inget gjordes före - allt gjordes efter. *pust*

Thomas sa...

En länk kan du få in genom att skriva html text ordagrant, t.ex. <a href="http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket_i_Sverige_och_internationellt/">Sveriges skatter i internationell jämförelse</a>. Då blir det så här: Sveriges skatter i internationell jämförelse.

Jag vill inte påstå annat än att Sverige är ett fantastiskt land och att ditt parti har spelat en väldigt stor roll i det. Men på senare år har det gått överstyr. Det har blivit för mycket av det goda. Konstgjorda arbeten, förtidspension för att dölja arbetslöshet, skenande bidragskostnader, omfattande bidragsfusk, myndigheter som sysslar med rent nonsens, etc. Jag vill ha politiker och en stadsapparat som är väldigt ödmjuka inför de skattepengar de kräver in och jag vill ha ett samhälle som balanserar människors rättigheter med skyldigheter och ansvar. Tyvärr ger inte ditt parti den bilden idag. Ni pratar bara om rättigheter för de svaga i samhället och väldigt lite om hur den produktionsapparat som ska försörja alltihop bör smörjas för att fungera på bästa sätt.

Thomas sa...

Äsch, det där exemplet blev lite långt. Prova det här i stället:

<a href="http://peterlandersson.blogspot.com/">Din blogg</a>

Peter Andersson sa...

tack för tipsen, Thomas. Jag får återkomma senare..Måste förbereda en debatt i landsinget i morgon om varför alliansen försämrar/gör besparingar på psykiatrin....
..och förbereda fullmäktige i kväll med en fråga om hur det nya bidraget, vårdnadsbidraget, kommer att påverka barnen i förskolan ...

p