tisdag 4 september 2007

Folkpartiet utmanar om ledarrollen i Alliansen?

Medierna laddar om. Det gröna klöverbladet läggs åt sidan. Blåklinten tas fram istället tillsammans med Landsmöteshandlingar med bild som onekligen påminner om nån tidigare sossepublikation. Folkpartiet har också fått in ordet "Tillsammans" i temat för mötet. Låter också sossigt. Nu ska Mauds gälla röst ersättas i etern och en ny, frisk fläkt i partiledarskaran ges utrymme. Jan Björklund tar över folkpartiet. En man som nu vill förändra "betongprofilen" genom att lyfta fram sin bakgrund från "sossiga" textilbygder. Vi får väl se om han låter det påverka den kurs som folkpartiet ska ta framöver. Fan trot. Kanske ser Björklund sitt parti som ett 40-talistparti. Inte helt fel med upplägget men konkurrensen är svår. Det är i alla fall en hedervärd början att lyfta åldersdiskriminering. Frågan är väl om det är röstvinnande i tillräckligt hög grad.

Frågan är vad folkpartiet nu ska göra med sin profil, om den nu existerar. Och hur den ska se ut i förhållande till de nu marknadsreligiösa centervännerna? Därtill inte helt oviktigt hur partiets profil ser ut i jämförelse med de mer sossiga moderaterna. Politiken ska i alla fall slipas men inte alltför mycket. "Vi kan inte ändra politik ett år efter valet," slår den nya ledaren fast i SvD. Min egen fp-favorit Birgitta Ohlsson kallar det för en sorglig utveckling. Man kan bara instämma.

Hade partiet tagit chansen efter Erik Ullenhags debattinlägg i våras kunde folkpartiet haft ett bättre utgångsläge. Nu valde man att tysta debatten, fösa fram partisekreteraren till ursäkter i stället och står inför en stor uppgift att först skaffa sig en profil. Samtidigt jäser det internt där nu ledande medlemmar riktar kritik mot centralstyre och "konstig politik" i integrationsfrågorna. Ana Maria Narti tar upp den tråden på DN Debatt. Många har ställt samma fråga tidigare när man inte begripigt partiets agerande. Klart är väl att man inte har råd med strider nu när centern såg så samlade ut på sin stämma.


Partiledarskiftet i folkpartiet på fredag är inte bara en intern sak för partiet utan i hög grad också för alliansen och regeringen. Björklund ska ner i badtunnan i stället för Lars. Förmodligen blir det mer en förändring av person än politik där varumärket "Alliansen" nu har blivit politiksamordning och krishantering. Om inte Aron Etzler på Flamman har rätt när han i SvD spår att "Jan Björklund kommer att överglänsa Fredrik Reinfeldt som ledare för borgerligheten." DET blir en spännande match att följa, om han får rätt.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,