tisdag 18 september 2007

Snälla, förklara borgerlig demokratisyn för mig!

Efter ännu en upplevelse står väl hoppet till bloggarnas värld. Kan någon förklara borgerlig syn på demokrati? Nej, det är inte tillfälligheter. Det är inte enskilda företrädare. Nej, det beror faktiskt inte bara på mig heller. Föraktet för politiska samtal, vägran att svara på frågor, den totala nonchalansen mot alla förslag från oppositionen är något jag möter överallt.

Sjukvårdsstyrelse söder har hand om sjukvårdsfrågor för en halv miljon invånare! Huddinge, Haninge, Södertälje, Salem, Nykvarn, Botkyrka, Nynäshamn, Nacka, Tyresö och Värmdö.
Jag hade ställt skrivelser och skulle få svar vid dagens sammanträde:

- Vad ligger det för sanning i mediers uppgifter om att delar av sjukvården i Södertälje ska säljas ut?
- Hur påverkas södra länets vårdcentraler av systemet med vårdval?
- Stämmer det att besparingar genomförs i psykosteamen för Huddinge, Botkyrka och Gröndal?
Där fanns korta svar från förvaltningen. Från de som ny styr kom bara tystnad. Ingen vet något, ingen tar ansvar för något. Debatt undanbeds!

Inte heller spontana frågor vid föredragningar är något som de med makten känner ansvar för. Vi undrade om det nya ersättningssystemet för vårdcentralerna innebär att BotAkuten i Fittja kommer att försvinna. (tystnad) Vi frågade hur det blir med familjecentralerna eftersom det inte är ett utpekat uppdrag. (tystnad)

Dagens största politiska skämt var ändå REGELBOKEN. Om du minns så är auktorisationen något man begär genom att fylla i typ fem kryss. Det som sedan ska styra är regelboken där politiken talar om vad man beställer av den som får auktoriation. Detta viktiga, styrande dokument har inte skickats ut till de som ska fatta beslut. Socialdemokratiska gruppen fick "låna" (!) två exemplar en kvart före mötet.


Ibland funderar man varför man håller på med detta. Men det är långt ifrån det förakt som väljarna skulle känna om de såg hur det i verkligheten går till i maktens korridorer.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men Peter, det var ett exemplar vi fick låna inte två.
Ett nästan större skämt var när ordföranden säger något om att i dem borde man ha tittat eller haft!

Peter Andersson sa...

Tack för rättelsen.
jaja..ett då.

Tål att fundera på...det du egentligen skriver...ordföranden som klubbar beslut om privatiseringar..verkar inte ens ha läst vad besluten innebär. Skrämmande.

Anonym sa...

Nja, detta är väl normal svensk demokratisyn. För när sossarna hade makten så struntade dom i borgarna. Så varför förfasar du dig när borgarna gör på samma sätt?

Sedan så har du såklart rätt att dom valda politikerna borde samarbeta mer. Kanske som i Finland, bär borgare och vänsterpartister kan gå i allians mot sossar. En omöjlighet i det höger-vänster fixerade sverige.

Kanske så skulle man avskaffa partierna, och folket skulle istället rösta på personer. Och så får dessa personer göra upp i parlamentet om vad som ska göras. Problemet är såklart att få ett sådant system att fungera.

Peter Andersson sa...

nej Henrik..
jag pratar inte om något allmänt, högtravande som gör att man kan svara med att "så gjorde sossarna också". Jag pratar verklighet, självupplevt och något som tillhör det politiska arbetet som inte tillåts idag. Det är det som skrämmer. Du får allt vara konkret om du på allvar hävdar att S gjorde likadant? Var? När och HUr?

Anonym sa...

Det är verkligen skrämmande att läsa hur besluten går till i de organ där de folkvalda sitter och beslutar. Att inte ens ordföranden hade läst underlagen till beslut!??
Jag tror på din version men den politiska verksamheten i lanstinget verkar ligga på en mycket låg nivå.